Svet kristalov Swarovski#Tirolska

Svet kristalov Swarovski-Tirolsko
Swarovski Kristallwelten Tirol




Velikan pri vhodu v Svet kristalov Swarowski

Velikan iz Wattensa v Svetu kristalov Swarovski vas bo očaral, če se boste odločili in ga obiskali. To je lep izletniški cilj za vso družino, ki ga se ga lahko obišče kadarkoli, ne samo ob praznikih. Mladi in stari, družine in prijatelji si lahko skupaj ogledajo  čudovito lepe predmete, ki so polepšani ali izdelani v celoti iz swarovski kristalov, ustavarili so jih  znani mednarodni sodobni umetniki.
Okrog Sveta kristalov Swarowski se razprostira osupljivo lepo urejen park, ki še obogati velikanovo zakladnico. Uredili so ga ob 120-obletnici podjetja Swarovski, ves svet kristalne umetnosti pa je nastal leta 1995 ob 100-letnici podjetja. Ustvaril ga je svestranski umetnik Andre Heller, v Avstriji zelo znan.

Kristalni oblak umetnice  Cao Perrot v parku je sestavljen iz 600.000 kristalov v treh različnih velikostih, ki mu dajejo poseben lesk. Oblak lebdi nad vodnim zrcalom, ki odseva svetlobo in ustvarja vtis nočnega zvezdnatega neba.
Otroci bodo gotovo navdušeni nad igralnim stolpom, ki je visok 20 metrov in je eno največjih notranjih igrišč na svetu z večdimenzionalnim doživetjem. Na fasadi stolpa je upodobljen celoten živalski vrt. V navpični plezalni mreži, visoki 14 metrov, se otroci lahko gugajo, nihajo ali drsajo, tudi odraslim je dovoljen vstop, vsi pa si morajo sezuti čevlje. 
Območje Sveta kristalov je tako veliko, da ima dovolj prostora za 10 popolnih nogometnih igrišč. Na njem so posadili 72.445 cvetličnih čebulic.

Swarovski park, v ozadju igralni stolp
Dvorane čudes

Podzemni velikanov svet nas pripelje najprej v čarobno modro dvorano, kjer nas čakajo prva umetniška dela priznanih umetnikov. Keith Haring, 
ameriški pop-art umetnik je izdelal dve mumiji podobni plastiki, ki so jih uporabili za premiero opere G. Verdija Aida v letu 1987 v Sahari, v egipčanskem mestu Luxor, kjer naj bi bil originalni prostor dogajanja opere. Dekoracija je prekrita s črnimi swarovski kristali. Po smrti Keitha Haringa je Andre Heller odkupil obe plastiki. Ena se nahaja v modri dvorani, drugo je obdržal sam za svoj vrt.

Keith Haring, dekoracija za opero Aida,predvajano v Egiptu

Črni žrebec, okrašen z uzdo iz swarovski kristalov, ki ponazarjajo rubine, smaragde in diamante, je v resnici živel v Indiji. Imenoval se je Chetaku, bil je vojaški konj, ki je svojemu gospodarju z instinktom in s hitrostjo v neki bitki rešil življenje v letu 1576. To zgodbo pripovedujejo v Indiji še dan danes in občudujejo konja zaradi njegove zvestobe. Maharadža je za rojstni dan svojega sina dal izdelati uzdo, okrašeno z dragimi kamni, ki jo še sedaj enkrat na leto pokažejo prebivalcem Jaipurja.
Kopijo te uzde, okrašene s swarovski kristali,  izdelane v Parizu v okviru
Linije visoke mode Daniela Swarovskega lahko občudujemo na konju v modri dvorani.

Uzda, okrašena s swarovski kristali na konju Chetaku
S kristali so svoja dela v modri dvorani okrasili še Andy Warhol, Salvador Dali in Niki de Saint Phalle.

Naslednja zanimivost je mehanični teater, kjer vidimo, da sla po preobrazbi že od nekdaj poganja človeštvo, tako kot tudi strojno gnani svet, ki ga je ustvaril Jim Whiting.

Kristalna kupola: če vas je kdaj zanimalo, kako bi se počutili v notranjosti  kristala, si lahko ogledate kupolo, ki jo sestavlja 595 zrcal.

Tiha svetloba -"Silent Light" je stvaritev Torda Boontje, ki pričaa čarobno zimsko vzdušje v pravljični pokrajini, polni lebdečih, kristalnih snežink.

Into Lattice Sun: sprehod po mostu nas popelje v utopično pokrajino umetnice Lee Bul, ki jo krasijo velike kristalne skulpture tako v bleščečih kot tudi v temnih barvah.

 Kristalna kaligrafija:poezija svetlobe ameriškega steklarskega umetnika Paula Seide presega vse jezikovne omejitve.

Kristalna kaligrafija
Ledena steza, prosojna koprena, raj, famos in še nekatre druge so nadaljne dvorane s kristalnimi zanimivostmi si sledijo dokler ne pridemo
do končne, ki je prodajalna s swarovski nakitom. Razstavljeni so tudi 
modni izdelki, okrašeni s kristali.

Čudovita čipkasta obleka okrašena s kristali swarovski
Kako priti do Wattensa: z avtobusom iz Innsbrucka direktno do
raztavnega prostora ali z osebnim avtomobilom, najbolje z navigacijsko napravo. Naslov: Kristallweltenstraße 1, 6112 Wattens, Avstrija
Tel.: 0043 5224 51080







Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Donauturm/Stolp ob Donavi#Wien

Ringstrasse/Prstan, Mestna hiša #Dunaj

Stephansdom/Stolnica sv.Štefana/#Wien