Ringstrasse/Prstan, Mestna hiša #Dunaj

Ringstrasse -150 let

Ring - "Obroba" dunajskega cityja

Gledati čez rob krožnika ( über den Tellerrand schauen) pomeni v nemščini, da je na drugi strani roba večja prostranost, znotraj nekaj koncentriranega (city). To naj bi bila dunajska Ringstrasse ( prstan ), ki je praznovala 1. maja 2015 150 -letnico odprtja te ceste. To naj bi bil najlepši "boulevar sveta" kot ga propagirajo v Tourismusbüroju na Dunaju, kjer pripravljajo praznovanje.
Kot orientacija je Ringstrasse zelo pomembna, saj obkroža v celoti mestno jedro. Vsak obiskovalec Dunaja naj bi se enkrat peljal okrog in okrog, da si lahko ogleda arhitekturo iz ustanovnih časov (Gründerzeit). Opisala sem že univerzo ( glej: praznovanje 650-letnice Univerze) in parlament, danes bi predstavila še Rathaus (mestno hišo, magistrat). Sodobne arhitekture ob tej cesti ne najdemo, razen, če na Kaiju gledamo čez Donaukanal. Tudi za sprehajanje je Dunajčani ne uporabljajo, razen posamičnih odsekov. Na Prstanu poteka lepa kolesarska proga, ki jo uporabljajo tudi inlineskaterji. Ni več  kakih kavarn, tudi zanimivih trgovin ni. Spomladi, ko ozelenijo drevesa pa je sprehod zelo lep, posebej če zavijemo nato še v Burggarten in nato v Volksgarten, ki imata za notranje mesto ogromen pomen kot zeleni oazi za prebivalstvo, ki tukaj stanuje. Če Dunajčan pravi, da gre v mesto, misli pri tem, da gre do Ringstrasse in nato v city. Za sodobno arhitekturo tu torej  ni več prostora, mestni planerji pa poskušajo priključiti posamezne mestne četrti na Prstan (2. okraj), možen bi bil tudi novo nastajajoči del okrog pravkar odprtega glavnega železniškega kolodvora. Sprehod bi bil  možen od prstana preko Belvederskega parka do postaje.


Rathaus ( Mestna hiša)


Do leta 1883 je bila v uporabi v mestnem jedru stara mestna hiša iz 14. stoletja, ki so jo večkrat pregradili. Že 1860 leta je bilo odločeno, da bodo zgradili novo. Prvotno je bilo mišljeno na vzhodnem robu mestnega jedra. Ko se je cesar odločil, da bodo vojaške vaje preselili bolj na obrobje današnjega Dunaja, se je ponudilo zemljišče med parlamentom in
univerzo, za katerega se je dolga leta pri cesarju zavzemal tedanji župan Cajetan Felder.
Raspisa za gradnjo  Rathausa se je udeležilo pol Evrope. Dobili so 64 ponudb. Nazadnje so izbrali projekt Friedricha Schmidta, ki se je pri svojem osnutku inspiriral pri bruseljski mestni hiši. Stilistično je mestna hiša grajena v neogotiki, njena zasnova pa ustreza baročnemu gradu. Dva srednja trakta obkrožata veliko notranje arkadno dvorišče in tako tvorita s sprednjo fronto ogromen kompleks, kjer se nahaja večina reprezentančnih prostorov. Fasada, ki gleda proti Ringu, ima štiri stranske stolpe in v sredini enega glavnega, ki stoji malo ven iz fasade. Po navodilih naj bi bil visok samo 99 m, torej nižji kot Votivkirche. Na vrhu stolpa stoji Rathausmann ( Mož na mestni hiši), ki je visok 3,40 m, torej je vse skupaj višje kot je zahteval cesar. Fasado krasijo figure mnogih, za mesto Dunaj in državo zaslužnih mož. Na ograji je  36 figur, ki predstavljajo meščanske vojake iz štirih stoletij. Mestna hiša ima skupno sedem dvorišč s skupno površino 20.000 m2 in sodi tako k največjim mestnim hišam v Evropi. Ima 2000 oken in dolžina hodnikov znaša 2,5 km.
Najlepši prostori so: Volkshalle (Ljudska dvorana), nahaja se v pritličju in služi v glavnem kot razstavni prostor. Schmidthalle je dostopna z zadnje strani, tu se dobijo mestne informacije in je za vsakogar dostopna. Zelo lepa sta tudi dva stopnišča v prvo nadstropje, ki nas privedeta v Festsaal (Slavnostno dvorano). Dve ladijska in dvonadstropna dvorana velja kot največja historična dvorana (71 x 20 m površine, v višino 18,5 m) na Dunaju. Na čelnih straneh sta dve orkesterski niši, številni kipi krasijo notranjost. Vse leto jo zelo veliko uporabljajo za različne prireditve. Plesi so čudoviti v tem okolju. Naslednji bo Life Ball v maju.
 Lustri v senatni dvorani

Sejna dvorana občinski odbornikov je tudi zelo lepa, dvonadstropna s stropom iz pozlačenih kaset. Manjše prireditve so v senatni dvorani, kjer sem bila pred par tedni tudi sama.
Rathaus fotografiran iz razglednega stolpa (zgoraj in spodaj)



Rathauspark (park ob Mestni hiši)

Velik prostor pred mestno hišo je razdeljen na dva dela, v sredini je trg, ki služi vse leto za različne prireditve in simetrično zasajena parka na obeh straneh. Mestni vrtnar in hortolog Rudolph Siebeck jih je zasadil že med 1870 do1873 letoma, ravno tako tudi drevesa na Ringu in v obeh bližnjih parkih (Burggarten in Volksgarten). Urejanje vseh teh parkov ni bilo
nekaj kar bi potekalo brez trenj. Eni so si želeli angleški stil, drugi baročnega. Rezultati pa so vseeno lepi.
Ko je bila Mestna hiša dokončana, je bil zaslužni župan Felder že v pokoju. Njegov naslednik ga ni povabil na otvoritev. Kljub temu pa je imel stari župan veliko zadoščenje, da je nova mestna hiša zgrajena in se je ponosno vsak dan  peljal mimo s fijakarjem.



Park pred Mestno hišo  v februarju (2015) z drsališčem, v ozadju Parlament ( s severne strani)





Cvetoči grmi v parku pred mestno hišo














Park pred mestno hišo


Poglejte tudi zadnje bloge, kjer so aktualni in bodoči dogodki na Dunaju!

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Donauturm/Stolp ob Donavi#Wien

Stephansdom/Stolnica sv.Štefana/#Wien