Volksgarten/ Ljudski vrt, Cafe Landtmann #Wien

Kaj je kje na Dunaju



Volksgarten

Dostopen:  Heldenplatz, Dr.-Karl-Renner-Ring, Universitätsring

Tezejev tempelj (Theseus), pred njim idealizirana atletska postava, 1921 leta (Josef Müllner)

Že od leta 1819 je na sedanjem mestu Ljudskega vrta obstojal "Vrt za publiko". Planiran je bil kot vrt z geometričnimi pravokotnimi strukturami.
Od 1820 do 1830 leta je bil to "Javni ljudski vrt", kjer je že stal Tezejev tempelj in ena kavarna. V letih 1883 -84 je dobil sedanjo velikost, 1903-07 leta pa je ob Löwel-Strasse nastal še del v jugenstilu. V vrtu je več manjših zgradb in spomenikov. Posebej lep je tempelj, ki je imel za zgled
Hefajstov tempelj v Atenah. Je manjši kot njegova antična predloga, danes služi po temeljiti prenovi iz 2010 leta za manjše razstave. V parku je lep rozarij v delu, dostopnemu od Burgtheatra. Spomeniki: Grillparzer, cesarica Elizabeta (Sissi),Raab (zvezni kancler),
vodnjaka Volksgarten-Brunnen in Triton in nimfa- vodnjak (slika spodaj).

Kavarna Landtmann

Naslov: Löwellstraße 22, tramvaj 1,D, 71, postaja Burgtheater, nahaja se levo ob Burgtheatru.

Nekdanja palača Lieben-Auspitz je tipična zgradba na Ringstrasse, ki je bila končana 1872 leta po  načrtih Carla Schumana in Ludwiga Tischlerja.
Kupil jo je 1874 Rudolf Auspitz, zet bankirja Liebena, ki je del svojega denarja namenil nagradam za posebne dosežke v kemiji in fiziki, drugi del pa za to palačo, zgrajeno v strogo historičnem stilu. 
Zaradi zanimivih stanovalcev se o tej palači še vedno govori. Iz same družine Lieben-Auspitz izhaja veliko pomembnih ekonomistov, bankirjev in znanstvenikov ter umetnikov. Ne samo, da je tu stanovala celotna družina, v hiši je bil slavni literarni salon  Berte Zuckerkandl- Szeps. Bila je hčerka založnika, po poklicu pa žurnalistka, kritičarka, poročena z anatomom Zuckekandlom. Že v svoji vili je imela literarni salon, 1917 leta pa so se preselili v palačo na Ringu. V salonu so se vrstile pomembne osebnosti takratne dunajske in kulturne scene kot so: Arthur Schnitzler, Franz Th. Csokor, slikar Gustav Klimt, gledališki režiser Max Reinhardt, Joseff Hoffmann (arhitekt). Gustav Klimt je tu spoznal Auguste Rodina.
Zuckerkandl je pospeševala "dunajsko secesijo" in " dunajsko delavnico"
(Wiener Secession in Wiener Wekstätte). Med prvo svetovno vojno 1917
leta je igrala Berta Zuckekandl tudi politično vlogo, saj je bila preko svoje sestre v sorodu z Clemenceaujem in se je dvakrat srečala z francoskim vojnim ministrom v Švici. Leta 1938 je morala zapustiti Avstrijo. Najprej je bila v Parizu, nato pa je šla v Alžirijo. Konec vojne je dočakala in šla v Paris, kjer je v oktobru 1945 umrla.
Od leta 1873 se v pritličju nahaja Cafe Landtmann. To je bila ena največjih pa tudi najbolj znanih kavarn na Dunaju. Notranjo opremo so obnovili leta 1926  in jo od takrat v tem stilu obnavljajo. V beletage so prostori nekdanjega salona Berte Zuckerkandl in služijo za različne prireditve, ki jih je možno tudi najeti.

Cafe Landtmann, ena mojih najljubših kavarn

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Donauturm/Stolp ob Donavi#Wien

Ringstrasse/Prstan, Mestna hiša #Dunaj

Stephansdom/Stolnica sv.Štefana/#Wien