Ringstrasse/ Burgtheater #Wien

Kaj je kje na Dunaju

Burgtheater
Državno gledališče

Burgtheater fotografiran z razglednega stolpa pred Mestno hišo,
za mnoge centralno gledališče v nemško govorečem delu Evrope

Naslov: Universitätsring 2, dosegljiv s tramvaji 1,2,D,71. Do 7.4.2015 so vzdrževalna dela na železniških tirih in tramvaji ne vozijo na določenih odsekih. U2 in U3 postaja Volkstheater ali U2 postaja Universität.

Burgtheater (Dvorno gledališče) so po 14 letih gradnje leta 1888 slovesno odprli.
Gradila sta ga dva arhitekta: Gottfried Semper in Carl Hasenauer. Semper je bil pristojen za tlorise, Hasenauer za fasado. Sodelovanje je bilo slabo, tako, da je 
najprej odpovedal svoje delovanje Hasenauer, dve leti po začetku gradnje pa še
Semper zaradi zdravstvenih težav. Stil je neobaročni, fasada, ki gleda proti mestni hiši je zelo reprezentativna. Zgradba se po tlorisu razlikuje od drugih do tedaj zgrajenih gledališč. Glavni del zgradbe je polkrožna sprednja fronta, na levi in na desni sta dve dodani stopnišči, ki dajeta zgradbi na Prstanu zelo dominantno podobo. Na fasadi so koritski stebri, dorski in zopet korintski stebri, arkadna okna.
Okrašena je z mnogimi figurami in frizi (atika friz kaže slavnostno povorko Bakhusa in Ariadne). Notranjost so poslikali tedaj še mladi in neznani Gustav Klimt s svojim bratom Ernstom in Franzom Matsch. Za Klimta je bil to vstop v dunajsko družbo, ker je portretiral med drugimi tudi sebe v poslikave. Veliko premožnih si je tedaj želelo, da jih Klimt portretira, novi stiki so mu pripomogli do umetniške slave.
Lepe poslikave so vidne zlasti v obeh slavnostnih stopniščih.
V slavnostni galeriji velikega foajeja visijo slike znanih avstrijskih slikarjev kot je Ferdinand Waldmüller in Hans Makart. 
Notranjost gledališča je bila v zadnji vojni močno poškodovana, na novo zgrajena v lahno historičnem stilu.

Vhod v Burgtheater



Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Donauturm/Stolp ob Donavi#Wien

Ringstrasse/Prstan, Mestna hiša #Dunaj

Stephansdom/Stolnica sv.Štefana/#Wien