Otto Wagner: Steinhof in druge zgradbe #Wien

Kaj je kje na Dunaju

Otto Wagner: Otto-Wagner-cerkev, Stadtbahn, Postsparkasse

Otto Wagner ( 1841- 1918) : že njegovi sodobniki so ga označevali kot največjega arhitekta od časov Fischer von Erlacha (Schönbrunn). Kot močna osebnost v arhitekturi Dunaja je v poznih letih 19. in v začetku 20. stoletja s svojimi deli ustvaril prehod iz historizma v moderni čas. S svojimi učenci, ki jih je skrbno izbiral ( slovenski arhitekt Jože Plečnik je bil eden izmed njih), je deloval še  v 20. stoletju. Bil je eden od najslavnejših arhitektov avstro-ogrske monarhije, hkrati pa so se ga zlasti slikarji bali, kajti zanj je bil sposoben slikar le Kolo Moser.


Jugendstil je pojem za eno obdobje, ki se je začelo 1890 leta in se kmalu po prehodu v 20. stoletje tudi že končalo. V različnih državah so se pod različnimi imeni ( fin de siecle)združevali umetniki, ki so odklanjali čisto znanost v umetnosti in iskali izraz umetnosti v lastnih občutjih. Upor proti akademijam se je počasi prenašal na vsa področja oblikovanja. Ni bilo revolucije, temveč so se osvobodili historičnih zgledov. Novi materiali so določali arhitekturo jugendstila. Steklo in žareče železo sta tvorila novo oblikovalno materijo, ki jo je potreboval jugendstil arhitekt, da je izrazil rastočo gibljivost. Otto Wagner je pospešil "naissance" (rojstvo) namesto renesanse in ustvaril leta 1897 še z drugimi enako mislečimi umetniki Secession.

Otto-Wagner-Kirche
je ena od največjih znamenitosti Dunaja, je simbol za kulturni napredek mesta ob prehodu stoletja. Kot v slikarstvu, glasbi, v poeziji, v znanosti so bile tudi v arhitekturi faze velike kreativnosti, ki so mesto značilno spremenile. Zlasti Otto Wagner je s svojimi zgradbami dal mestu pečat moderne metropole. Lepoto cerkve na Steinhofu tvorijo pravilne proporcije, sestoji se iz kubusa na katerem počiva polkrogla. Notranjost cerkve označuje jo okna iz mozaikov, ki jih je zasnoval in dal izvesti Kolo Moser. Za figure je vzel svetlo rumene in prozorne koščke stekla in jim dodal še nekaj koščkov stekla modre, zelene in vijolične barve. Moser je ohranil bleščečo svetlobo v  cerkvi, v kateri se lepo odraža belo-zlata notranjost. Možnosti kako naj ornametira obleke in krila angelov so predstavljale poseben izziv. Okna tvorijo v cerkvi višek lepote  in so nastala z na novo  oživljeno umetnostjo steklenih mozaikov. Notranjo opremo je vso zasnoval Otto Wagner sam, oltarno sliko so snovali trije umetniki, realiziral jo je R. Geyling.

Naslov: Otto-Wagner-Kirche, O.W.Spital, 1140 Wien, Baumg. Höhe 1.
Ogled cerkve je možen samo v soboto in nedeljo ali ob praznikih, do tja vozi avtobus 48, do končne postaje Baumgarten. Nato se gre še 5 minut po hribu navzgor. Interni  gratis bus pelje od križišča pri portirju bolnice vsake 15 minut.

Možen je tudi dostop z avtobusom 47A od postaje U4- Unter St.Veit, izstopna postaja "Otto Wagner Spital".


Otto-Wagner cerkev na Steinhofu, vhodna, vzhodna stran

Otto-Wagner cerkev na Steinhofu, južna stran


Preberite tudi zadnje bloge, kjer opisujem aktualne in prihodnje dogodke na Dunaju!

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Donauturm/Stolp ob Donavi#Wien

Ringstrasse/Prstan, Mestna hiša #Dunaj

Stephansdom/Stolnica sv.Štefana/#Wien