Ringstrasse - Parlament/Jüdisches Museum #Wien

Kaj je kje na Dunaju



Ringstrasse - 150 let

Po odstranitvi mestnih zidov okrog in okrog mesta Dunaj je nastal čudovit boulevar, ki je postal prvi naslov za plemenitaše in veliko buržuazijo avstro-ogrske monarhije. Vse naselbine, ki so bile izven starega obzidja, so bile predmestja. Z odstranitvijo zidu in novo pozidavo se je mesto razširilo in postalo svetovna metropola. Med investitorji čudovitih palač, ki so nastale ob Ringstrasse, so bili židovski podjetniki in bankirji, ki so pripomogli k gospodarskemu vzponu tega časa in s tem priskočili na pomoč cesarju. Zemljišča so bila državna last, ki so jo lahko prvič v zgodovini kupili tudi židi. Z izkupičkom od prodaje je država gradila čudovite in prestižne zgradbe kot so parlament, mestna hiša, umetnostno-zgodovinski muzej, naravoslovni muzej, univerza, dvorni teater in opera.

V Židovskem muzeju (Jüdisches Museum Wien) na Dunaju, Dorotheergasse 11, 1010 Wien, dostopen z U3 in U1, postaja Stephansplatz je nova razstava, ki prikazuje vzpon židovske elite v gospodarskem vzponu "ustanovnih let" (Gründerzeit), obravnava pa tudi vzroke in nastanek psihoanalize. Predstavljeni so najvažnejši protagonisti: židovske družine, njihove družinske zgodovine in usode. Bili so dobrodelniki, intelektualci, znanstveniki in umetniki, ki so v tako imenovanih salonih podpirali in pospeševali znanost in umetnost. Na novo zgrajeni boulevar s palačami je pomenil tudi njihovo družbeno sprejetost in priznanje v monarhiji.
Ves ta blišč pa ni mogel zadržati naraščajočega političnega radikaliziranja in rastočih socialnih problemov širokih mas. K.in K.(Kaiserlich-Königlich - dvojna monarhija)-glavno mesto Dunaj je bilo v tem času magično privlačno za prišleke iz vseh delov monarhije, ki so upali na nove boljše možnosti za življenje. Med njimi so bili tudi židi, ki so prihajali v mesto in upali, da ne bodo diskriminirani.
Mala buržoazija ni profitirala pri tej modernizaciji mesta in je bila občutljiva za rastoči politično pospeševan antisemitizem. Te masivne ekonomske kot tudi družbene spremembe na Dunaju v zadnjih letih 19.stoletja kot tudi politične posledice 20.stoletja z aneksijo k nacionalno-socialistični Nemčiji 1938 leta so tudi prikazane na razstavi.
Palača Todesco na Kärtnerstrasse 51
Palača Todesco danes

Razstava je odprta 25. marca do 4.oktobra 2015.
V muzeju imajo majhno in dobro kavarnico, kjer se dobi dobro vegetarijansko hrano po nizkih cenah.( Večina kavarn na Dunaju ponuja tudi kosila, ne samo kavo in slaščice.)
Detail iz notranje opreme židovskega stanovanja


Parlament

Dr.-Karl-Renner-Ring 3, dosegljiv z U3, U2 Volkstheater in tramvaji 1,2,D,71, postaja
Dr.-Karl-Renner-Ring.

V začetku 19. stoletja je bilo zemljišče, ki se razteza od Parlamenta do Univerze namenjeno za vojaške vaje ali tudi kot prostor za parade. Iz vojaških razlogov niso tam smeli narediti ne kakšne ceste ne zasaditi dreves. To prebivalstvu ni ustrezalo, pri suhem vremenu se je prašilo, ob dežju je bila to blatna puščava. Po dolgih intervencijah pri cesarju Francu Jožefu so le dosegli, da se je za vojaške vaje našlo drugo zemljišče in tako je bilo mogoče začeti z gradnjo Parlamenta, mestne hiše in Univerze.
Po tako imenovanem "februarskem patentu" iz leta 1861 je bila zakonodaja urejena med cesarjem in dvema komorama. Komori tega novega državnega zbora sta bili poslanska hiša in gosposka zbornica. Člani poslanske hiše so bili odposlani iz dežel, v gosposki zbornici so sedeli člani plemenitaških družin. Zadnji so že imeli svojo "hišo" za seje, za poslansko hišo pa so morali zgraditi nekaj novega. Tako je prišlo do gradnje poslanskega poslopja, ki je bil provizorij vse do 1883 leta.
Za načrtovanje novega poslopja so pridobili Theophila Hansena, ki je prej 8 let načrtoval neoklasicistične zgradbe v Grčiji.Arhitekt Hansen se je odločil za gradbeni kompleks iz posamičnih oddelkov v kombinaciji stilov iz grških elementov in strogega historizma.
Dunajski parlament je po svoji obliki nekaj edinstvenega. Posebno fasada, ki gleda na Ringstrasse se vtisne v spomin. Najlepši element je vhod z dominantnim portikusom, to je vhodna hala s stebriščem, katerega obdajajo na vsaki strani nižja krilna poslopja. H glavnemu portalu vodi dvojen zavit privoz. Zadaj za krilnimi poslopji se nahajata dva nekoliko višja kvadratična bloka, kjer se nahajata veliki sejni dvorani. V zunanjem delu je parlament bogato okrašen z različnimi figurami in frizi, statuami in vodnjakom. Prvotno je arhitekt predvidel tudi barve, ki so poskusno nanešene na frizu levega paviljona, kar pa ni bilo realizirano zaradi prevelikih stroškov. Vodnjak Pallas-Athene: Statua Pallas-Athene stoji
korintskem stebru in drži v roki pozlačeno figurico boginje Nike. Dve figuri ob stebru predstavljata legislativo in eksekutivo, nadaljnje alegorije prestavljajo štiri glavne reke v takratni monarhiji: Donavo in Inn ter Moldavo in Elbo.
Relief portikus  predstavlja podelitev ustave 17 kronskim deželam (tudi naši takratni Krain), cesar je predstavljen kot rimski imperator. Nad obema sejnima dvoranama sta na strehi dve
kvadrigi, ki jih vozita krilati Nike. To sta tudi največji skulpturi, ki sta bili kdaj narejeni na Dunaju oziroma v monarhiji.
Zgornji hodnik in atrij: ogromni jonski in korintski stebri iz trientinskega marmorja dominirajo prostora, vsak steber tehta 16 ton. Pridemo do dvorane s stebri, ki pokrita s stekleno streho
(peristil) in je eden najlepših prostorov, ki jih je bilo kdaj zgrajenih v času gradenj na Ringstrasse. Korintski stebri iz rdečega salzburškega marmorja obrobljajo dvorano. Ob stenah so z žametom prevlečene klopi, ki spadajo še k originalni opremi. Posebej lepa in v originalnem stanju je bogato okrašena dvorana državnega zbora, ki služi danes za seje državnega  in zveznega sveta ter za posebne prireditve oziroma proslave.
Dvorana državnega zbora

 Druga sejna dvorana je bila med vojno močno poškodovana in je na novo zgrajena v stilu 50-let.
Ogled parlamenta je možen od ponedeljka do sobote ob 11:00 uri in nato
ob 14:00, 15:00, 16:00 uri, v soboto tudi ob 12:00 in 13:00 uri. Od sredine septembra do sredine julija, ob dnevih, ko parlament  zaseda, ni ogledov.
Informiranje: www.parlament.gv.at. V poletnem času so ogledi vsako uro od 11:00 do 16:00 ure od ponedeljka do sobote. Vstop: 5 evrov, znižana cena za upokojence, študente, vajence 2,5 evrov. Do dokončanega 19.leta je vstop prost. Trajanje ogleda: ena ura.
Parlament je potreben obnove, zato bo v naslednjem parlamentarnem obdobju več let zaprt. Ogledi so možni do poletja. 
Odposlanci bodo zasedali v drugih poslopjih.


Parlament

Vodnjak pred Parlamentom s Pallas Athene, spodaj sedi "eksekutive", zadaj "legislative", na robu vodnjaka figure, ki predstavljajo reke

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Donauturm/Stolp ob Donavi#Wien

Ringstrasse/Prstan, Mestna hiša #Dunaj

Stephansdom/Stolnica sv.Štefana/#Wien