BELVEDERE Zbirka Klewan#Wien

BELVEDERE

Zbirka Klewan
Portreti modernizma

Oranžerija v Spodnjem Belvedere
(od 17. februarja do 11. junija 2017)

Skupno 193 del od več kot 50 slikarjev in kiparjev kaže na zbiralsko strast avstrijskega galerista Helmuta Klewana. V zadnjih 40 letih je galerist zbral več kot 6000 del. Stilistično pomeni to širok spekter od inernacionalne klasične moderne preko surrealizma in art brut pa vse do povojne umetnosti. Razstava pa se osredotoča na najljubše zbiranje galerista Klewana, na portrete različnih umetnic in umetnikov.

V letu 1970 je Helmut Klewan ustanovil Galerijo v Dorotheergasse na Dunaju. Leta 1977 je odprl novo Galerijo Klewan v Münchnu, kjer je razstavljal tudi avstrijske umetnike kot so Arnulf Rainer in Maria Lassnig.
Tako je pripomogel, da so ti postali znani v Nemčiji. 1999 leta je tudi galerijo v Münchnu zaprl. 
Kot spremni del k pričujoči razstavi bo imel več nastopov v Belvedere, na primer 17. februarja 2017 ob 16:30 uri vodstvo po razstavi ali popoldansko srečanje 30. maja 2017 ob 15. uri, kjer bo poročal o svoji zbirateljski dejavnosti.

Direktorica muzeja Stella Rollig in kurator razstave Harald Krejci

Razstava prinaša ne samo pomembno privatno zbirko v javnost, temveč omogoča vpogled v umetnost 20. stoletja. V dadaističnem stilu slikan samoportret Man Raya se sreča s predstavitvijo Pierrota Armanda Henriona. Doprsni kip Augusta Rodina stoji poleg poleg portreta Ludwiga Meidnerja, narisanega od Wielanda Herzfelda in rizba Alberta Giacomettija ja na nasprotni strani od porisane slikeArnulfa Rainerja. Pogled Klewana na umetnost je čisto poseben, ne zanimajo ga glavne struje ali poseben umetniški okus. 

Alberto Giacometti, La cage (1.verzija) 1950
Plastika La Cage- kletka z žensko figuro in dvignjenimi rokami ter moško glavo, ki je obrnjena proč
 Helmut Klewan si je naredil ime tudi kot DJ. Njegovi redno prirejana umetniška praznovanja so bila v sceni legendarna. V maju si bodo zainteresirani lahko osebno ogledali kakšne so DJ kvalitete galerista Klewana, ko bo prirejen revival njegovih umetniških praznovanj v Hiši 21,
21-er Haus.

Pablo Picasso (1881-1973)
Femme nue debout 1944
Gola stoječa ženska
 Imena slikarjev, ki jih lahko vidimo na razstavi so še Andre Masson, 
Francis Bacon, Geogio Chirico in Jean Dubuffet. Od sodobnih avstrijskih so zastopani Ludwig Attersee, Günter Brus, Maria Lassnig, Arnulf Rainer und Hans Staudacher.



Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Donauturm/Stolp ob Donavi#Wien

Ringstrasse/Prstan, Mestna hiša #Dunaj

Stephansdom/Stolnica sv.Štefana/#Wien