Moda na Dunaju#Wien

UNIVERSITÄT FÜR ANGEWANDTE KUNST/
UNIVERZA ZA UPORABNO UMETNOST

Oskar-Kokoschka-Platz 2, 1010 Wien



SHOW MODEKLASSE 19

The Fashion Department of the University of Applied Arts Vienna
(Vordere Zollamtstrasse 7, 1030 Wien)
in Hussein Chalayan 


Modeli diplomantke Valentine Dehan, foto: M.Majcen

so predstavili modno revijo ob zaključku študijskega leta. Sodelovalo je 24  študentov  vseh treh letnikov ter osem diplomantov. Podeljene so bile nagrade časopisne priloge Rondo in modne hiše Steffl ter založniške hiše Birkhäuser.

Model študenta 2. letnika Juna Takeushi
Foto: M.Majcen

Mnogi dizajnerji iz Avstrije so postali mednarodno priznani. Visoka moda ima na Dunaju že dolgo tradicijo. Začelo se je okrog preloma 19. v 20. stoletje, ko je Emilie Flöge s svojo reformno obleko postala slavna in priljubljena med ženskim svetom. Osvobodila je ženske korzetov, ki so stiskali telo. Z kreiranjem teh oblek so ji sledili mnogi, arhitekti in oblikovalci. To je bil prav gotovo čudovit čas za modo.

Začelo pa se je v Avstriji že mnogo prej. Krojač iz Tirolskega Josef Madersperger, doma iz Kufsteina, je leta 1814 izumil prvi šivalni stroj. Njegova pot je bila težavna in sam ni obogatel. V Kufsteinu ima mini muzej, kjer so razstavljeni prvi šivalni stroji.

Kufstein na Tirolskem: Muzej krojača
Maderspergerja, ki je izumil šivalni stroj
Foto:M.Majcen


Absolventi modnega razreda Univerze za uporabno umetnost na Dunaju prevzemajo vodilne funkcije v številnih znanih modnih hišah v Parizu, v Milanu (Balenciaga, Burberry, Comme des Garcons, Kenzo, Lanvin, Prada, Lui Viuton,..) in še kje. Od začetka 1980-tih let so predavali na oddelku za modo mednarodno uspešni dizajnerji kot so Karl Lagerfeld, Jil
Sander, Viviene Westwood, Helmut Lang, Raf Simons. Od leta 2014 ima profesuro modni ustvarjalec Hussein Chalayan iz Londona. Show Modeklasse 19 je bila zadnja pod njegovim vodstvom, saj se vrača nazaj v Anglijo.

Modeli diplomantke Anne Hambira, Foto:M.Majcen


Mednarodne zvezde - filmski igralci in pevci nakupujejo svojo modo pri avstrijskih ustvarjalcih. To je bilo že od nekdaj tako. Na zelo prominentnem naslovu na Grabnu na Dunaj je modni krojač Josef Kniže, ki obstoji že od leta 1858. Pri njem so nakupovali že v prejšnjih časih Billy Wilder (Holywoodski režiser avstrijskega porekla), Marlene Dietrich (frak), Marilyn Monroe in seveda domači umetniki kot je bil pisatelj Thomas Bernhard.

Anna Hambira: Modeshow 19, Foto:M.Majcen


Direktor modnega razreda Gerald Bast je povedal, da je ogromna kreativnost njegovih študentov na Dunaju v klimi, ki vlada  na univerzi.
Študenti imajo odlične pogoje v adaptiranem poslopju, kjer se nahajajo vsi trije razredi in kjer je potekala tudi modna revija. Bilo je zelo profesionalno organizirano in počutila sem s kot,  da sem v Parizu ali Milanu na eni od slavnih modnih revij.

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Donauturm/Stolp ob Donavi#Wien

Ringstrasse/Prstan, Mestna hiša #Dunaj

Stephansdom/Stolnica sv.Štefana/#Wien