Jan van Eyck KHM#Wien

KUNSTHISTORISCHES MUSEUM WIEN
Maria-Theresin-Platz
1010 Wien
www.KHM.AT

UMETNOSTNO-ZGODOVINSKI 
MUZEJ NA DUNAJU

Jan van Eyck
Tako dobro kot znam

od 10.julija do 20. oktobra 2019

Pogled na razstavi Jan van Eyck, v ozadju ornat

Jan van Eyck (1390-1441) Madona ob vodnjaku
Kraljevi muzej lepih umetnosti Antwerpen
KMSKA (c) Lukas-Art in Flanders VZW
Foto: Dominique Provost



Kabinetna razstava Jan van Eyck "Tako dobro kot znam"  kaže tri od dvajsetih ohranjenih slik "flamskega primitivnega" slikarja, ki ga štejejo za iznajditelja oljnega slikarstva. Obiskovalci dobijo vpogled v umetnost
15. stoletja na Flanderskem za časa kneza Filipa Dobrega, ko je doživela burgundska Nizozemska enkraten razcvet dvorne in mestne kulture.

Na osnovi njegovega virtuoznega znanja o oljnem slikarstvu in povezave z realizmom in briljantnimi barvami, je veljal Jan van Eyck še za časa njegovega življenja za najboljšega dvornega slikarja Filipa Dobrega. Van Eyck je bil slaven tudi po vsej Evropi in je veljal tudi kot
najboljši nizozemski slikar.

Jan van Eyck velja tudi kot prvi slikar severno od Alp, ki je svoja dela
signiral in datiral. Posebnost je bila tudi to, da so v 15. stoletju slikarje šteli k rokodelcem in da do tedaj niso poznali slikanja na neko temo.
To je bil privilegij burgundskih knezov in plemenitašev. Jan van Eyck si je izbral pseudo grške črke za njegov rek, ki je v nizozemščini pomenil
"Tako dobro kot znam!". To ni pomenilo "Tako dobro kot bi rad!" Njegov rek lahko razumemo kot "understatement".

Njegovo delo "Madona pred vodnjakom" je nastalo dve leti pred njegovo smrtjo, leta 1439. Visoka tehnična briljantnost perfektnega oljnega slikarstva in rafiniranost finih potez je naredila to sliko kot popolno mojstrovino njegovih poznih del. Ta, iz Kraljevega muzeja Antwerpen izposojena slika kot glavno njegovo delo ter še druga dela pomembnih nizozemskih slikarjev tega časa, zaokrožajo to razstavo.

Na ogled je tudi mašni ornat "Zlatega runa" kneza Filipa Dobrega. Viteški red "Zlatega runa" je bil ustanovljen 1430 let in je postal zelo vpliven v Evropi. Ta ornat je tudi primer ekskvizitne tekstilne umetnosti, ki je pripomogla k slavi teh burgundskih knezov. Je fina vezenina iz zlatih in svilenih niti, poslikana z glavami svetnikov in se šteje kot velika umetnina.

5. septembra 2019 ob 18:00 uri je o tej razstavi predavanje prof. Karin Gludowatz iz Berlina (v nemščini). Vstop za predavanje je prost.


Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Donauturm/Stolp ob Donavi#Wien

Ringstrasse/Prstan, Mestna hiša #Dunaj

Stephansdom/Stolnica sv.Štefana/#Wien