Cindy Sherman Kunstforum

Bank Austria Kunstforum Dunaj
Freyung 8, 1010 Wien

odprto: dnevno od 10.do 19.ure
ob petkih od 10. do 21. ure

www.kunstforumwien.at


The CINDY SHERMAN EFFECT

Identiteta in transformacija v sodobni umetnosti

razstava od 29.01.2020 do 21.06.2020



Un Untitled Film Stil, 1980,
Kunstmuseum Wolfsburg, Coutesy of the artist  and
Metro Pictures, New York


Razstava v Bank Austria Kunstforumu na Dunaju prikazuje 80 del
21tih umetnic in umetnikov. Po temah se obravnava identiteta, njena
konstrukcija in oblike transformacije v sodobni umetnosti in družbi.
Nove tehnologije kot so internet, genska manipulcija ali kloniranje
dajejo povod, da razmišljamo o pojmu identitete, smislu subjektov in
njihove definicije.

Karakterji Cindy Sherman odsevajo našo sodobno kulturo z njihovimi
self-made zvezdami, reality showi in narcizem v socialnih medijih.
S svojim velikim spektrom scen prikaže umetnica izumetničenost takih identitet, ki najprej nastanejo s predstavljanjem v filmu ali na fotografijah.
Identiteta je na izbiro, sami si jo lahko skonstruiramo in oblikujemo ob upoštevanju družbenih norm.

Tematiziranje identitete v samoportretu, prevzem neke vloge in seksualnost so se pri umetnicah v 1960-tih in 1970-tih letih, ko je žensko gibanje prešlo tudi v umetnost znašle tudi tam.

Tako v družbi kot v umetnosti so se v poznih 1960-tih letih zgodile velike spremembe družbenih norm in kulturnih zakonitosti. Do tedaj veljavne norme in kategorije so se razveljavile, pa naj bi bilo to pri ženskah, moških ali vmesnih identitetah in ustvarile tako nov prostor za ustvarjanje novega, ki je bilo izven do tedaj veljavnih pravil.

Elke Silvia Krystufek: Day Dream Serias, 1996
Courtesy of the artist and Croy Nielsen, Vienna

Ta proces, ki se je odvijal na medijski ravnini, je omogočil številnim umetnicam in umetnikom nove modele za identiteto, spremembo spola in reagiranje na socialne in politične izzive. Posluževali so se zlasti mladih medijev: fotografije, filma in videoumetnosti.

Cindy Sherman (rojena 1954 v Glen Ridge USA) živi in dela v New Yorku. Kot ena najpomembnejših umetnic sedanjosti je postala znana v 1970-tih letih v okolju "Picture Generation". Kmalu je razvila svoje delo naprej, kar ji je omogočilo visoko umetniško avtonomijo. Njeno delo obsega  največji del v samoportretih, kjer se prikaže v različnih vlogah in različnih kontekstih. S tem ko se spremeni v novo vlogo v novih medijih, prikaže Sherman stereotipe. Svojo lastno identiteto pa skrije s kostimiranjem, maskami in protezami. S temi deli je dosegla veliko popularnost in sprejetost pri publiki. Tako je postala zgled za generacije, ki so ji sledile.
S posamičnimi razstavami je gostovala v številnih muzejih po svetu: v MoMA v New Yorku, na Norveškem, na Švedskem. Dobila je tudi številne nagrade.

Elke Silvia Krystufek (rojena 1970 na Dunaju) Živi in dela v Wagramu in na Dunaju. Študirala je na Akademiji za upodabljajočo umetnost na Dunaju pri Arnulfu Rainerju. Kasneje je bila gostujoča profesorica na Umetnostni univerzi v Linzu, v Nemčiji v Karlsruhe, deloma tudi na Akademiji na Dunaju.
V njenih delih obravnava teme kot so ekshibicionizem in voyerizem. Pri tem je fotografirala svoje telo, pri čemer pa ni jasno ali je to bilo njeno privatno ali inscenirano življenje. Tu je tudi vzrok, da je bila zaradi svojih provokantnih del večkrat javno skandalizirana. Ukvarja se s slikartsvom, fotografijo, rizbami in kolaži, s performensi in instalacijami. Razen tega piše tekste in gledališke igre. 
Razstavljala je na številnih razstavav Avstriji, v Italiji v Bolzanu in na Bienalu v Benetkah.

Julian Rosefeldt, Manifesto (Sturtevant), 2015/2017
Courtesyof the artist and König Galerie Berlin, London Tokyo


Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Donauturm/Stolp ob Donavi#Wien

Ringstrasse/Prstan, Mestna hiša #Dunaj

Stephansdom/Stolnica sv.Štefana/#Wien