Novoletni koncert 2016t#Wien

Novoletni koncert dunajskih filharmonikov 2016


Novoletni koncert dunajskih filharmonikov je najbolj znan koncert na svetu. Na prvi dan novega leta ga  bo gledalo po televiziji 50 milijonov gledalcev v 70 deželah sveta. Že 75 let igrajo dunajski filharmoniki (Wiener Philharmoniker) koncert na prvi dan novega leta v čudoviti dvorani Musikverein (glej blog 20.04.2015). Dvorana je vedno polna do zadnjega kotička, vstopnice  izžrebajo, toliko je interesentov kljub
zelo visokim cenam (najdražje so 1090 evrov na osebo!).

Na programu so kot vedno skladbe vseh štirih Straußov (Johann oče, Johann sin, Eduard in Josef), poleg tega pa še po ena skladba C.M. Ziehrerja, Roberta Stolza, Emila Waldteufla (francoskega Straußa) in J. Hellnesbergerja sen.  Ob 11:15 uri bodo začeli z R. Stolzom: "UNO- koračnica", sledili bodo valčki in polke. Po pavzi, ki se začne ob 11:50 uri in traja 20 minut, se bodo v drugem delu zopet zvrstili vlački in polke, posebej je treba  omeniti polko Francaise z dunajskimi pojočimi dečki (Wiener Sängerknaben) in baletni vložek v valčku "Kaiser-Walzer". Plesali bodo v ogledalni dvorani gradu Schönbrunn. Po končanem drugem delu vedno sledita dva dodatka (Zugabe) in sicer bomo tokrat slišali hitro polko Johanna Straußa -"Z viharnim korakom" in seveda nepogrešljivi valček "Na lepi modri Donavi". Resnični konec koncerta je šele, ko zaveni "Radetzky-koračnica" Johanna Straußa očeta, kjer vsi v dvorani ploskajo po dirigiranju dirigenta, tokrat je to zopet Mariss Jansons. Skupaj s predstojnikom dunajskih filharmonikov sta izbrala vesel pa tudi resen program iz okrog 400 melodij.

Dirigent Mariss Jansons že tretjič dirigira ta koncert. Star je 72 let, rojen v Rigi, odrasel v Sovjetski zvezi, sedaj živi v Petersburgu. Povzeto po njegovih besedah lahko glasba kot močna umetnost zapusti na ljudeh najmočnejši vtis, vpliva na notranjost človeške biti. Glasba se dotakne duše in tako ljudem zelo veliko da. Pomembno je, da se mladi ljudje spoznajo s klasično glasbo in tako pridejo v "razmerje" z le-to. Če se od 1000 mladih 50 začne zanimati za klasično glasbo, je to čudovito.

Zlata dvorana Musikvereina (glasbenega društva) bo letos prvič okrašena
s cvetjem, ki ga bodo prispevali avstrijski vrtnarji in cvetličarji - prej so dobivali rože iz italijanskega San Rema.

 Takoj po koncertu bo izšla CD plošča, ki dobi že nekaj let nazaj vsako 
leto kot priznanje za številne prodane CDje zlato odlikovanje.

Prosit neu Jahr
vam bodo na Novo leto zaželi Filharmoniki in to želim mojim bralcem tudi jaz.

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Donauturm/Stolp ob Donavi#Wien

Ringstrasse/Prstan, Mestna hiša #Dunaj

Stephansdom/Stolnica sv.Štefana/#Wien