Slaščice#Wien

Domače slaščice

Za praznike ob Božiču in Novem letu pečemo doma na Dunaju zelo veliko keksov- za razliko od Slovenije, kjer pride na mizo dobra orehova potica.
Sama spečem najmanj tri vrste različnih keksov. Prednost keksov je v tem, da jih lahko pečemo veliko prej kot jih potrebujemo, saj jih lahko hranimo v primernih pokritih kovinskih ali plastičnih posodah dlje časa. Vsako leto so na vrsti vanilijevi rogljički in keksi z janežem, s tretjimi keksi pa poskušam pripraviti vedno kaj novega.

Vanilijevi rogljički

Za testo potrebujemo:
150 g zmletih lešnikov
250 g surovega masla
100 g sladkorja v prahu
1 vrečko vanilijevega sladkorja
Vanilijevi rogljički z zelenim čajem
300 g gladke moke (jaz sem vzela pirino)

Za posip piškotov potrebujemo še sladkor v prahu (50-100 g) in eno
vrečko vanilijevega sladkorja.

-Najprej v ponvi brez maščobe prepražimo lešnike, da se arome razvijejo.
 Pustimo, da se ohladijo.

-Surovo maslo sobne  temperature, sladkor v prahu, vanilijev sladkor ,
 zmlete lešnike in nekoliko (presejane) moke zmešamo v kuhinjskem 
 mešalcu. Gre tudi brez mešalca. Ostalo presejano moko pridamo v zmes
 večkrat po malem dokler ne dobimo gladkega testa. Testo tavijemo v  plastično folijo in ga pustimo počivati v hladilniku najmanj eno uro.

-Delovno površino posipamo z moko in razvaljamo, gre tudi z roko, v 
 1,5 cm debele svaljke, odrežemo ca. 5-10 g težke koščke, ki jih  oblikujemo v rogljičke. Polagamo jih na s papirjem za peko obložen 
 pekač in spečemo v pečici pri 160 °C ca 15 minut. (Rogljički naj bodo
 na robovih zlatorjavi).

-Rogljičke še tople posipamo z mešanico sladkorja v prahu in  vanilijevega sladkorja. 

Dober tek!

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Donauturm/Stolp ob Donavi#Wien

Ringstrasse/Prstan, Mestna hiša #Dunaj

Stephansdom/Stolnica sv.Štefana/#Wien