Slaščice#Wien
Domače slaščice
Za praznike ob Božiču in Novem letu pečemo doma na Dunaju zelo veliko keksov- za razliko od Slovenije, kjer pride na mizo dobra orehova potica.
Sama spečem najmanj tri vrste različnih keksov. Prednost keksov je v tem, da jih lahko pečemo veliko prej kot jih potrebujemo, saj jih lahko hranimo v primernih pokritih kovinskih ali plastičnih posodah dlje časa. Vsako leto so na vrsti vanilijevi rogljički in keksi z janežem, s tretjimi keksi pa poskušam pripraviti vedno kaj novega.
Vanilijevi rogljički
Za testo potrebujemo:
150 g zmletih lešnikov
250 g surovega masla
100 g sladkorja v prahu
1 vrečko vanilijevega sladkorja
Vanilijevi rogljički z zelenim čajem |
300 g gladke moke (jaz sem vzela pirino)
Za posip piškotov potrebujemo še sladkor v prahu (50-100 g) in eno
vrečko vanilijevega sladkorja.
-Najprej v ponvi brez maščobe prepražimo lešnike, da se arome razvijejo.
Pustimo, da se ohladijo.
-Surovo maslo sobne temperature, sladkor v prahu, vanilijev sladkor ,
zmlete lešnike in nekoliko (presejane) moke zmešamo v kuhinjskem
mešalcu. Gre tudi brez mešalca. Ostalo presejano moko pridamo v zmes
večkrat po malem dokler ne dobimo gladkega testa. Testo tavijemo v plastično folijo in ga pustimo počivati v hladilniku najmanj eno uro.
-Delovno površino posipamo z moko in razvaljamo, gre tudi z roko, v
1,5 cm debele svaljke, odrežemo ca. 5-10 g težke koščke, ki jih oblikujemo v rogljičke. Polagamo jih na s papirjem za peko obložen
pekač in spečemo v pečici pri 160 °C ca 15 minut. (Rogljički naj bodo
na robovih zlatorjavi).
-Rogljičke še tople posipamo z mešanico sladkorja v prahu in vanilijevega sladkorja.
Dober tek!
Komentarji
Objavite komentar