MOZARTHAUS VIENNA#Wien

MOZARTHAUS VIENNA
Domgasse 5, 1010 Wien
(za stolnico sv. Štefana)

Mozart in njegova mreža znanstev na Dunaju

Joseph Lange: nedokončana oljna slika Wolfganga Amade Mozarta, 1789
(c) internationale Stiftung Mozarteum

V Domgasse št. 5 se nahaja do danes ohranjeno dunajsko stanovanje Mozarta, kjer je komponist prav gosposko stanoval v letih 1784 do 1787. Glazbeni genij ni na nobenem drugem kraju več komponiral kot ravno v tej hiši. Mozatrova hiša predstavlja na treh nadstropjih življenje in delo tega velikega komponista. Obiskovalke in obiskovalce pričakuje obsežna predstavitev časa, v katerem je Mozart živel, njegova najvažnejša dela in adaptirano stanovanje, kjer je živel skupaj s svojo družino.

Od 27. januarja (Mozartov rojstni dan)  2017 do 14. januarja 2018 poteka v 3. nadstropju hiše nova posebna razstava z naslovom "Mozart in njegova dunajska mreža znanstev" (Network). Predstavljen je kot samostojni podjetnik, ki je preživljal sebe in svojo družino. 
Že od otroštva je Mozart imel kontakte z umetniki, intelektualci, založniki, bogatimi meščani, s kraljevimi in knežjimi hišami ter tako imel že precejšno mrežo znanstev, ko se je 1781 leta preselil na Dunaj. Nova razstava prikaže ta znanstva na osnovi dokumentov, bakrorezov tistega časa, s portretom Josepha Haydna, ki je bil njegov poklicni kolega. Prvič je na ogled predmet iz Mozartove lastnine, dragocena tobačna doza, verjetno darilo kakega imenitnika.
V Salzburgu je bil nameščenec škofa Colloreda, s preselitvijo na Dunaj
pa je postal samostojni podjetnik, ki se je preživljal z glazbo. To do tedaj ni bilo običajno in je bilo precej riskantno. Potreboval je nove naročnike (od cesarja do meščanov), nove glazbenike, založnike, nove operne hiše, nove sponzorje in poslušalce. Ustvaril si je mrežo znanstev, ki je prihajala
na premiere njegovih oper, akademij. Bil je član prostozidarskega združenja, ti so tvorili okrog 40% njegovih poslušalcev. Kontakti z njegovimi znanstvi so bili posamični, po potrebi ali po želji.

Od svojega očeta Leopolda Mozarta se Mozart ni naučil samo komponiranja in igranja na instrumente, temveč tudi kako se ustvarja nova znanstva. Kot 7- leten deček je skupaj z njim potoval po vsej Evropi, kjer je nastopal na kraljevih in knežjih dvorih, pri visokih cerkvenih dostojanstvenikih vse do papeža. Poznal je visoke vojaške osebnosti, učenjake, filozofe, znanstvenike, umetnike in pesnike, bogate meščane, pa tudi normalne ljudi. Znal se je družiti z vsakomer.
Te izkušnje iz njegovega otroštva so se pokazale kasneje koristne, ko je
živel in delal na Dunaju samostojno kot glazbenik in komponist. Na dvoru takratnega cesarja Jožefa II. je srečal visoke vojaške osebnosti, bogate meščane, uradnike, založnike, umetnike, inteltualce in pesnike, gledališčnike in prostozidarje. Mnogi od njih so ga sponzorirali materialno kot tudi nematerialno z idejami in znanjem.
Dragocena tobačna doza iz leta 1780 je primer, da je dobival poleg plačila tudi visoko vredna darila, ko je kot komponist ustvarjal za monarhe, plemenitaše in druge bogate meščane.
Cesar Jožef II. in prostozidarji, katerim se je Mozart priključil, so se zavzemali za ideale razsvetljenstva. Cesar je razumel, da lahko umetnost prenese te nove ideje med ljudi. Dunajska klasika je predstavljala idealen
instrumentarij za prenos razsvetljenskih misli: sonate in simfonije s svojimi temami, o katerih se je razpravljalo. V opere so vključili ples in z novimi vsebinami prikazali človeške usode.

Razstava nam prikaže, da je Mozart na osnovi njegove mreže znanstev 
kar dobro, bilo je nekaj izjem, živel od svojega dela in je tako tudi poskrbel za svoj evropski sloves. Brez te podjetniške strategije, ki jo razstava poizkuša prikazati, mu to ne bi uspelo. Razen tega je dal dober primer za glazbeno bodočnost drugim umetnikom.
Razstavo je pripravil univerzitetni profesor dr. Mafred Wagner.

Direktor muzeja Mozarthaus Dr. Gerhard Vitek, skupaj s kuratorjem razstave
univ. prof. dr. Manfredom Wagnerjem.

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Donauturm/Stolp ob Donavi#Wien

Ringstrasse/Prstan, Mestna hiša #Dunaj

Stephansdom/Stolnica sv.Štefana/#Wien