OPERNBALL2017#Wien

OPERNBALL 2017
Operni ples 2017

Debitantka/plesalka Hanna s kronico

23. februarja 2017 bo potekal v dunajski Operi 61. Operni ples/Opernball, ki je bil prvič organiziran 1956 leta. To je velik družabni dogodek za mesto Dunaj in celotno Avstrijo. Udeležilo se ga bo 5150 gostov, za nemoten potek te prireditve pa bo skrbelo preko 2000 zaposlenih oseb.
Zaradi plesa vlada v dunajski Operi "izjemno stanje". Od septembra do 
junija se odvija tukaj 300 opernih in baletnih predstav, skupaj 60 različnih
del. Okrog  1000 sodelavcev in sodelavk (solisti ansambla, balet, orkester, zbor, tehnika, administracija) skrbijo za visoko kvaliteto, ki jo vsako leto doživi 600.000 obiskovalcev opere.
Opernega plesa samega se zelo radi udeležijo slavni umetniki, industrialci, bančniki, diplomati iz Avstrije und sosednjih dežel, predvsem
Nemčije. V glavni loži, kjer je včasih sedel cesar Franc Jožef, sedaj po svečani otvoritvi plesa predsednik republike Avstrije sprejema različne goste. Letos bo to prvič naloga na novo izvoljenega predsednika Aleksandra van der Bellena.

Na današnji tiskovni konferenci je pripravljalni odbor predstavil številne podrobnosti, ki bodo letos nove na plesu. Poleg direktorja Opere sta še dva organizatorici. Maria Großbauer je letos prvič v odboru. Dela častno-brez plačila in je odgovorna za številne novosti, ki bodo letos na plesu.
Posebna naloga obeh organizatork je tudi izbor plesalk in plesalcev- debitantov, ki bodo otvorili ples. Vsi izbrani morajo dobro obvladati valčkov obrat v levo (links Walzer). Pod vodstvom plesne šole Svabek se naučijo plesno koreografijo, ki jo plešejo na otvoritvi. Debitanti vkorakajo
v dvorano ob zvokih poloneze iz opere Jevgenij Onjegin skladatelja Petra Iljiča Čajkovskega. Tvorijo svečani špalir, v sredini pa nastopi balet opere s solisti in operni pevec. Letos bo to znani nemški pevec Jonas Kaufmann, ki je  pred tem več mesecev pavziral zaradi bolezni. Koreografija debitantov bo na glazbo - francosko polko - Josefa Straußa.
Na koncu otvoritve zazveni še valček Johanna Straußa sina "Na lepi modri Donavi" - letos star 150 let - in ples je otvorjen.

Maria Großbauer (druga z leve) in direktor Opere z baletnimi solisti Opere
Pretvoritev operne hiše v veliko plesno dvorano predstavlja velik izziv za tehnično osebje. V 30 urah se spremeni dvorana za poslušalce skupaj z odrom v plesno dvorano. Generalka en dan pred plesom je že v tako pripravljeni dvorani, okrašeni s cvetjem. Po plesu dvorano zopet pretvorijo v 21 urah  v operno hišo. Pospravljanje je prekinjeno
samo za dve predstavi Mozartove "Čarobne piščali" za otroke. Ti dve predstavi obišče 3500 otrok, gotovo bodočih obiskovalcev opere.
Operna hiša ima ta večer 4,6 milijonov evrov dohodkov, izdatki pa znašajo 3,5 milijonov evrov. Za pretvoritev dvorane v plesno dvorano so angažirane firme, ki zaslužijo v 6 mesecih 1,4 milijonov evrov. Iz posameznih dvoran nastanejo lepo okrašeni prostori, kjer igrajo v živo
različni manjši orkestri dunajsko pa tudi drugo glazbo. V Crystal baru, kjer so stene okrašene s škarjami izrezanimi motivi iz različnih oper, visijo kristalne zavese, izdelane v firmi Svarowski. Tam igra na klavir dunajsko glazbo moj dober  znanec Johann Turek. Letos praznuje že 25-letnico svojih nastopov na opernem plesu.


Pianist Johann Turek praznuje 25-letnico nastopov na plesu. Na sliki z debitantko opernega plesa, 

Svarowski kronico, ki jo vidimo na sliki z debitantko, je letos zasnoval
modni kreator Karl Lagerfeld. 394 prozornih in modrih kristalov ter nekaj perl je vdelanih v kronico, ki ji podelijo veliko eleganco. Kronica se imenuje "Le beau Danube bleu" - lepa modra Donava.

Vstopnice za letošnji ples so žal že razprodane. Najcenejša vstopnica stane 290 evrov, kupiti  pa treba še sedeže pri mizi, ki stanejo 200 evrov na osebo. Drago, ampak si lahko privoščimo! Treba pa se je pobrigati že veliko mesecev pred plesom. Veliko plesalcev, ki se plesa vsako leto udeležijo, rezervirajo vstopnice takoj po koncu enega plesa. Tako imajo tiste vstopnice, ki si jih želijo.

Preberite tudi zadnje bloge, kjer so opisani aktualni in bodoči dogodki na Dunaju!

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Donauturm/Stolp ob Donavi#Wien

Ringstrasse/Prstan, Mestna hiša #Dunaj

Stephansdom/Stolnica sv.Štefana/#Wien