Novoletni koncert 2018, vstopnice

WIENER PHILHARMONIKER/
DUNAJSKI FILHARMONIKI

NOVOLETNI KONCERT 2018

60. TELEVIZIJSKI PRENOS IZ ZLATE DVORANE
DUNAJSKEGA  MUSIKVEREINA

1. januar 2018, ob 11:15 uri

Tiskovna konferenca z dirigentom Riccardom Mutijem, z Danielom Froschauerjem,
predstojnikom Dunajskih Filharmonikov in direktorjem avstrijske televizije dr.Wrabetzom
v dunajskem hotelu Imperial
1. januarja 2018 ob 11:15 (MEZ) bo v 95 državah po vsem svetu  live prenašan 78. novoletni koncert Dunajskih filharmonikov iz Zlate dvorane dunajskega Musikvereina/ Glazbene družbe, ki je hkrati 60. prenos po televiziji.

Z Riccardom Mutijem je na dirigentskem pultu velik mojster klasike, ki bo
dirigiral "koncert koncertov" sedaj že petič. V svojem programu bo predstavil poleg valčkov in polk Straußove dinastije tudi nekaj del, ki jih v tem okviru še nismo slišali. Med drugim bo predvajan  "Myrtenblüten-Walzer"/ "Cvetje zimzelene mirte-valček" Johanna Straußa, njegovo francosko polko "Brautschau"/"Ogledi", ali tudi "Marienwalzer"/"Marijin valček" kot tudi "Wilhelm Tell Galopp" Johanna Straußa-očeta. Skladatelja Alphonsa Czibulke "Stephanie-Gavotte"/ "Štefanijina gavota" (posvečen ženi prestolonaslednika Rudolfa Habsburga) in polki "Leichtes Blut"/ "Lahka kri" in "Freikugeln"/"Proste krogle" tudi že dolgo časa nista bili na sporedu. Straußov valček iz "Zgodbe iz dunajskega gozda"/"Geschichten aus dem Wienerwald" praznuje svojo 150-letnico prve izvedbe.

Baletne izvedbe bodo prenašane iz paviljona dunajske železnice Otta Wagnerja (100-letnica smrti arhitekta in 100-letnica razpada avstroogrske monarhije)/Hofmobilien-pavillion, iz porcelanske Manufakture Augarten (300 letnica obstoja) in še iz avstrijske Nationalbibliothek/Avstrijske narodne knjižnice (650-letnica obstoja). V filmih z baletom bomo videli tudi Postspakasse in  cerkev na Steinhofu (je predstavljana v mojem blogu), obe zgradbi sta delo arhitekta Otta Wagnerja.

Dirigent Riccardo Muti je bil rojen v Neaplju, kjer dokočal študij klavirja, v Milanu pa je študiral še kompozicijo in drigiranje. Prvič je postal znan leta 1967, ko so mu podeleili v Milanu na tekmovanju dirigentov 1. nagrado, kar mu je prineslo številne nadaljne nagrade in delovna mesta šefa-dirigenta pri večih svetovnih orkestrih. Z orkestrom Dunajskih filharmonikov sodeluje tudi že 48 let. (www.riccardomuti.com). Sam je povedal, da se je kot mlad dirigent pri Filharmonikih učil, sedaj pa jim njegovo znanje vrača s tem, ko dirigira njihove koncerte. Pravi tudi, da sta si mesti Dunaj in Neapelj umetniški sestri kar se glazbe tiče. Hčerka Marije Terezije Marija Karolina je bila poročena z neapeljskim kraljem, tako je prišla v Neapelj tudi dunajska glazba z valčkom in drugimi kompozicijami. Muti je leta 1993 na Dunaju  prvič dirigiral Schubertovo simfonijo, ki je pomenila vrata v Straußovo glazbo. Tako je dirigiral že leta
1994 svoj 1. Novoletni koncert. Dunajski filharmoniki so del njegovega življenja, spoznal je že 3 generacije filharmonikov. Pravi tudi, da je to njegov zadnji Novoletni koncert, kajti tudi on želi imeti v času Novega leta počitnice, da bi jih preživel s svojo družino, z vnuki, ki so mu v veliko veselje. Stauß je velik komponist. Večkrat uporabijo njegovo glazbo v šalah in za  predstavitev humorja, kar je slabo. Njegova glazba je sama po sebi polna humorja, nostalgije in dobrih pa tudi dramatičnih občutkov. To vse nam sporočajo Straußove kompozicije, ki pa so tudi plesna glazba. Dirigirati to glazbo pomeni zanj biti privilegiran, pomeni sanjati en dan v letu! Vse to nam je povedal dirigent.

Vstopnice za koncert v Zlati dvorani Wiener Musikvereina:
Poleg Novoletnega koncerta se na Dunaju lahko prisostvuje tudi Sivesterskemu koncertu in 30.12. 2918 pa še preizvedbenemu koncertu, ki so si po programu popolnoma identični. Za vstopnice je vsako leto velik naval iz vsega sveta. Da bi vsi imeli enako možnost dobiti te vstopnice, se vstopnice izžrebajo. Prijavite se lahko od 2. januarja do 28. februarja 2018 za koncerte ob koncu leta 2018 oziroma za Novoletni koncert 2019.
Naročilo ra karte se odda na spletni strani Wierner Philharmoniker pod
Velosung Neujahrskonzert. Naredite si Account z registracijo in sporočite svoje želje. Vstopnice za koncert 30.12. 2018 stanejo od 20 do 495 evrov, za Silvesterski koncert so od 25 do 800 evrov, za Novoletni koncert pa od 35 do 1090 evrov.
Obstoji tudi manjši kontingent vstopnic za nepokretne osebe v vozičkih.



Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Donauturm/Stolp ob Donavi#Wien

Ringstrasse/Prstan, Mestna hiša #Dunaj

Stephansdom/Stolnica sv.Štefana/#Wien