BelvedereKremserschmidt#Wien

BELVEDERE WIEN
Prinz Eugen-Straße 27, 1030 Wien
www.belvedere.at

Kremserschmidt
Martin Johannes Schmidt
300. rojstni dan

Razstava od 25.oktobra 2018  do 3. februarja 2019
odprta dnevno od 9. do 18. ure,
ob petkih od 9. do 21. ure

Kremserschmidt: Sveta družina, 1768 (c) Belvedere, Wien

Martin Johann Schmidt, Venera in Amor, 1788
Foto:Johannes Stoll (c) Belvedere, Wien

Ob 300. rojstnem dnevu Martina Johanna Schmidta imenovanega
Kremserschmidt (po mestu Krems na Donavi) posveča Belvedere 
znanemu baročnemu slikarju razstavo  V pogledu s 63 deli. Razdeljena je na tri tematska področja religiozne teme (slike, ki se nahajajo v cerkvah in samostanih), mitološke teme (glej zgoraj Venera in Amor) in žanrsko slikarstvo. Kremserschmidt je imenovan tudi avstrijski Rembrandt zaradi svetlo-temno kontrastov v njegovih slikah. Poleg Paula Trogerja in Franza Antona Maulbertscha (stropna slika v gradu Halbturn) je M.J. Schmidt eden najpomembnejših zastopnikov slikarske umetnosti 18. stoletja v srednji Evropi.

Ni veliko potoval, samo v sosednje dežele. Znano je, da je prišel celo v Ljubljano in in tam poslikal Gruberjevo palačo s stensko poslikavo, kar si še danes lahko ogledamo. Domnevajo, da je bil tudi v Italiji, v Benetkah, vendar to ni dokazano. Naročila za slike je imel tudi iz Bavarske in iz Češke. Na osnovi oltarnih slik je izdelal majhne grafične liste, ki jih je podarjal okrog, da bi tako prišel do novih naročil. Že za življenja je bil zelo znan, odtod vzdevek "Kremserschmidt". Njegove slike se nahajajo največ v cerkvah in samostanih, z mitološko tematiko in žanrske slike so v privatni lastnini in tudi v znanih muzejih po svetu (Metropolitan Museum V New Yorku, v Moskvi, v Gorici,...). Pripovedujejo nam o takratnem življenju na primer slika "Zobozdravnik" ali "Brusilec žage".

V njegovih slikah najdemo vpliv Rembrandta, ker se izmenjuje svetlotemno, nanj sta vplivala tudi njegova sodobnika Troger in Maulbertsch. Na slikah ni mnogo drugega, osredotočen je na pripoved dogajanja na sliki.

Razstava ima zelo obširen Program za posredovanje njegove umetnosti. Zlasti bi opozorila na prosti vstop v petek 9. novembra in 7. decembra, ter 18. januarja in 22. februarja 2019. Udeležite se lahko tudi vodstva po razstavi. Obisk muzeja je prost, potrebno se je samo predhodno prijaviti v muzeju.



Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Donauturm/Stolp ob Donavi#Wien

Ringstrasse/Prstan, Mestna hiša #Dunaj

Stephansdom/Stolnica sv.Štefana/#Wien