BreugelKHM#Wien

Umetnostno zgodovinski muzej
Kunsthistorisches Museum Wien-KHM

Breugel starejši

razstava od 2.oktobra 2018 do 13. januarja 2019
www.breugel2018.at
www.insidebreugel.net

Pieter Breugel st.: Križna Kristusova pot, 1564,
Kunsthistorisches Museum Wien, Galerija slik
(c) KHM Museumsverband

Pieter Breugel starejši: Lovci v snegu, 1565
Kunsthistorisches Museum, Gemäldegalerie
(c) KHM Museumsverband



Ob 450-letnici smrti pomembnega nizozemskega slikarja iz 16. stoletja Pietra Breugla st.
(1525/30-1569) prikazuje KHM monografsko razstavo s številnimi oljnimi slikami, od katerih jih je  veliko prvič na ogled v Avstriji. 30 intitucij, muzejev in privatnih oseb je posodilo 30 oljnih slik in skic ter rizb na papirju. Slikar je revolucioniral pokrajinsko in žanrsko slikarstvo. Njegove teme so bile med drugim življenje kmečkega prebivalstva. Bil je družbeni kritik, pripovedovalec  zgodb in satirik. 
Vse slike, ki so bile primerne za transport, so prišle na to razstavo, ki so jo pripravljali 6 let. Vse so tudi bile vključene v znanstveno raziskovalni projekt, kjer so ugotavljali, kako je Breugel slikal. Na osnovi vodenja čopiča in drugih detajlov so prisodili sliko "Neapeljski zaliv" iz leta 1564 neoporečno Breuglu. V zbirki KHM je slika "Gradnja babilonskega stolpa", ki ima še eno "sestersko" sliko iz Rotterdama "Gradnja stolpa", ti dve sliki sta po 400 letih zopet združeni in skupaj na ogled. Nekatere slike pa so že tako fragilne, da za potovanje niso več primerne ( "Padec uporniških angelov"). K znanstvenemu projektu je spadalo tudi ugotavljanje, kako te tako stare slike najbolje ohraniti za naslednja obdobja. To nalogo je financirala Getty Panel Painting Initiative. Tehnične analize oljnih slik transparentno prikažejo kreativni proces umetnika. V restauratorski delavnici KHM so med drugim naredili rentgenske, infrarot in 3-D posnetke kot tudi analize barvnih pigmentov. Rezultati vseh teh izsledkov so prikazani v katalogu, ki je bil pripravljen ob razstavi.
Veliko slik so tudi restavrirali, rezultate znanstvenih raziskovanj so prenesli v katalog.

Vsebina slik daje vpogled v vsakdanje življeneje v 16. stoletju. Takrat je v Evropi vladal mlajši ledeni čas in postavlja se vprašanje, koliko tega je na umetnikovih  slikah prikazano
in kako je "orisal" težko življenje kmetov, ki so trpeli  zaradi hudih zim. Njegova dela so polna kritičnih nakazovanj, humorja, simbolov in skritih zgodb. V sliki " Boj med pustom in postenjem"  so slikovne kompozicije, ki nam tudi danes lahko kaj povedo.

Povzeto po časopisu "Kurier" od 23.09.2018



Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Donauturm/Stolp ob Donavi#Wien

Ringstrasse/Prstan, Mestna hiša #Dunaj

Stephansdom/Stolnica sv.Štefana/#Wien