Opernball 2019-Ples v operi#Wien

PLES V OPERI 2019

Wiener OPERNBALL 2019

"VSE JE OPERA"
ob 150-letnici operne hiše

28. februar 2019

www.wiener-staatsoper.at/opernball


Dunajska Opera spremenjena v plesno dvorano, na levi in desni stojijo mladi plesalci,
člani komiteja, ki bodo otvorili ples
25. februarja 2019 je balet "Labodje jezero" zadnja predstava v hiši, ki se bo v dveh in pol dnevih spremenila v največjo in najlepšo plesno dvorano v Avstriji. Dunajski Ples v operi je večkrat označen kot višek plesne sezone in se bo odvijal 28. februarja  že 63. krat po drugi svetovni vojni in že tretjič pod vodstvom organizatorice Marie Großbauer.
Prihod mladih plesalcev v plesno dvorano


Kronica, ki bo krasila frizure debitantk
Foto: M. Majcen
Avtorica bloga v Operi
ob tiskovni konferenci
Organizatorji plesa direktor Dominik Meyer, debitantka na plesu in organizatorica
Maria Großbauer ( od leve strani ), Foto: M. Majcen


Umetniška otvoritev plesa

Otvoritveni program plesa, ki traja od 22:00 do 23:00 ure, bo otvorila slavna operna pevka, ki ima že tretjič to veliko čast, Anna Netrebko.
Skupaj s svojim možem Yusifom Eyvazovom bosta zapela  skladbo
"O soave fanciulla" iz Puccinijeve opere "La Boheme". Spremljal ju bo orkester Dunajske državne Opere pod taktirko Marca Armiliata. Dunajski oderski orkester Opere, ki je del orkestra državne opere, bo prevzel nato spremljavo nastopa baletnikov opere.

144 parov-debitantov iz 13 različnih držav tvorijo Komite mladih dam in gospodov (kot se to pravi po dunajsko). Plesna šola SANTNER iz Zgornje Avstrije je prvič pripravila otvoritveno koreografijo. Sestra in brat, Maria in Christoph Santner,koreografirata otvoritveni ples z naslovom "Cesar Franc Jožef  I. rešitveni marš slave" Johanna Straussa. Vkorakanje mladih plesalcev v plesno dvorano poteka ob zvokih "Pahljačne poloneze" skladatelja C.M. Ziererja. Zadnja točka 
umetniškega programa je valček Johanna Straussa (sina) "Na lepi modri
Donavi". Ko plesalci zakličejo "Alles Walzer!" - "Vsi valček!" je ples otvorjen za vse obiskovalce Opere.

Celostni koncept, novosti in kulinarika:

Za počastitev 150- obletnice obstoja operne hiše, odprte 1869 leta, bo razkošna zgradba Opere, njena veličastna arhitektura, njena zgodovina in umetnost z umetniki, prišla v središče tega Plesa v operi 2019. Kreativni koncept organizatorjev plesa se vleče kot rdeča nit, sestoječa iz opernih citatov, skozi vso hišo. Veliko dekoracij in idej iz let
2017 in 2018 bo ostalo, nekatere nove se bodo priključile: filmski in projekcijski umetniki iz Graza bodo zunanjost operne hiše potopili v večdimzionalni spektakel z različno osvetlitvijo imenovano "Arkestra of
Light". Na fasadi opere bodo grafični elementi: zgodovinski operni listi,
kolaž iz dirigentov in komponistev, pevcev, vse skupaj monumantalna uprizoritev. Tudi odlomke iz posamičnih zgodovinskih uprizoritev baleta bomo lahko videli. Preden bodo gostje začeli prihajati, bo pred operno hišo defilirala godba "Garde", ki bo igrala marše iz programa pred 150 leti.

Cvetlična okrasitev Opere, ki jo pripravlja vrtnarija Doll bo uporabila
cvetlice, ki spominjajo na barvne kombinacije iz opere "Rensko zlato"
Richarda Wagnerja. V poslopju samem bo umetnica Agnes Hasun uredila hišico iz lecta, ki spominja na Humperdinkovo opero "Janko in Metka" (Hänsel und Grettel"). Tam bodo na prodaj srčki iz lecta s posebnimi napisi, povzeti iz oper, izkupiček od prodaje pa bo šel v dobrodelne namene. 

Na delu plesne dvorane, ki je sicer operni oder, bodo viseli veliki ptiči-origami iz papirja, ki jih je pripravila japonska dizajnerka Megumi Ito.
Ta del je urejen v počastitev 150 letnice diplomatskih odnosov z Japonsko in prijateljstva med Japonsko in dunajsko Opero, saj je 10 % obiskovalcev opernih predstav Japoncev.

Na opernem plesu bodo pili vina iz Wachau- doline ob Donavi. Novi so
prigrizki po špansko - tapas, ki jih pripravlja "Don Huan Tapas-Bar". Je še veliko drugih ponudnikov manjših jedi, tako, da nihče ne bo lačen na plesu. Ob koncu plesa bo vsak obiskovalec, ki zapušča Opero, dobil poslovilni krof firme "Ströck", zame najboljša pekarna na Dunaju. Kdor pa zdrži do 5. ure zjutraj, ko se ples konča. pa si lahko vzame s seboj del cvetlične dekoracije.

Plesna glazba:

Dunajski operni plesni orkester se bo izmenjaval z orkestrom B.B.Fröhlich v veliki dvorani. Na ta večer nastopa v Operi 24 izvajalcev
glazbe od 2 velikih že omenjenih orkestrov do manjših skupin, pa vse do
pianistov.

Darila:
Na Dunaju je navada, da vsi obiskovalci plesov dobijo majhna darilca v spomin na ta ples (Spende). Zelo lepo so vedno obdarovani tudi mladi plesalci, člani Komiteja. Dekleta dobijo kronico, fantje pa pozlačene manšetne gumbe, letos v obliki operne hiše.

Cene vstopnic so od 315 evrov za posamično vstopnico in od 13.000 do
23.600 evrov za celotno operno ložo. K posamičnim vstopnicam si je treba kupiti še mizo, za kar odštejemo še od 210 do 1260 evrov, glede na pozicijo mize.

Zelo priljubljen je na predvečer plesa tudi obisk generalne probe za otvoritev z mladimi debitanti, nastopom opernih pevcev in baletnikov. Tu si lahko vzamemo stojišče za 25 evrov ali pa sedeže od 35.- do 70.- evrov.

Obiskovalci plesa morajo biti slavnostnemu večeru primerno oblečeni. Za dame dolga večerna obleka, za gospode črn frak.

Prenos otvoritve plesa po televiziji je 28. februarja 2019 od 22.00 do 23:00 ure na ORF2, uro prej in uro pozneje pa lahko vidimo še prihod gostov v Opero in nato intervjuje s posebej prominentnimi gosti, ki pa so znani šele na ta večer.






Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Donauturm/Stolp ob Donavi#Wien

Ringstrasse/Prstan, Mestna hiša #Dunaj

Stephansdom/Stolnica sv.Štefana/#Wien