Varnost na Dunaju#Wien

Varnost na Dunaju

Kuratorij za prometno varnost Avstrije (KFV) in Avstrijska požarna varnost (BV) sta pripravila študijo na osnovi podatkov za leto 2017 o varnosti v Avstriji.

Gre za varnost znotraj lastnega doma: nesreče doma in varnost pred požarom doma. V Avstriji se je v letu 2017 ponesrečilo doma 303.900 oseb. Treba je biti torej zelo pozoren pri delu in pospravljanju doma.

Varnost od zunaj: kako varna je naša hiša oziroma stanovanje pred vlomi. V Avstriji je bilo leta 2016 12.975, v letu 2017 11.802 vlomov. Študija  je poskušala najti odgovore, kdaj se vlomilci odločijo, da vlomijo v hišo ali stanovanje. Največrat se to zgodi, če je vlom lahko izvedljiv. Pri hiši je odprto okno, vhodna vrata, v poštnem nabiralniku je pošta, ki že gleda iz nabiralnika, odprto kletno okno, odprte, prazne garaže. Tudi ključi v loncu za rože ali pod predpražnikom ali lestev, ki je na vrtu. Tudi previsoka živa meja, ki ne omogoča pogleda na vhodna vrata. Vlamlja se dopoldne ali zgodaj zvečer, ko se že zmrači. To pomeni, največ se dogaja od novembra do februarja, najmanj junija, julija, avgusta. Orodja so zelo preprosta: izvijač, in železni drog, pa klešče in ključ za odvijanje vijakov.
Če vlomilci vidijo, da je tu kamera, ki nadzoruje vhodna vrata in zemljišče, gredo dalje. Ko so vlomili, iščejo majhne predmete, ki se jih da dobro transportirati: nakit, denar, ure, itd. Vse kar leži okrog in se da hitro pospraviti v vrečo ali torbo.
Demonstracija vloma v stanovanje, kjer je okno odprto na nagib: "Vlomilec" je s posebnim železom v 3 sekundah okno odprl. Tako okno se da tudi zopet zapreti in tako izgleda, kot da se ni nič zgodilo.
Za varen dom potrebujemo torej protivlomna vrata in okna, ki jih v odsotnosti vedno zapremo.  Možne so tudi ključavnice na oknih, kar onemogoči vlom z železnim drogom.

Varnost pred požarom: doma moramo imeti pripravljen 6 kg težek gasilski aparat, treba je vedno znova pogledati, kako se ga uporablja. Če se vname olje v ponvi, potem se taka posoda pokrije z majhno preprogo ali s tkanino z metalno folijo, ki se jo posebej za to dobi v trgovini. Na noben način se ne sme doliti vode, tako pripravimo najboljše pogoje za razširitev požara po vsej kuhinji. Po stopniščih stanovanjskih blokov ne sme biti nobenih vnetljivih stvari. Vsak 20. požar je podtaknjen, tako onemogočimo, da kdo zaneti požar.

Za konec predavanja so nam povedali, da je varnost označena s tremi L:
Lärm, Licht, Leute, kar pomeni v stanovanju naj bo glasno, naj se vidi luč in ljudje - sosedi naj pogledajo, kaj se v hiši dogaja. Potem smo varni pred vlomi.

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Donauturm/Stolp ob Donavi#Wien

Ringstrasse/Prstan, Mestna hiša #Dunaj

Stephansdom/Stolnica sv.Štefana/#Wien