Christian Ludwig Attersee#Wien

BELVEDERE 21
Arsenalstraße 1, 1030 Wien
odprto od srede do nedelje od 11. do 18. ure
sreda in petek do 21. ure




CHRISTIAN LUDWIG ATTERSEE

OGNJIŠČE

razstava od 01.02. do 18.08. 2019

Christian Ludwig Attersee: Premaknjen dom, 2018
Atelier/Archiv Attersee, Wien (c)Bildrecht, Wien, 2019

Belvedere 21 posveča Christianu Ludwigu Attersseju spektakularno razstavo, kjer so na ogled samo njegova dela od 1960-let pa do danes.

78-letni umetnik se ozira na skoraj šestdesetletno umetniško kariero, kjer se je udejstvoval na vseh kategorijah umetnostne zgodovine. Eno za drugim izravnava meje med nizko in visoko umetnostjo, med popom in modernizmom, med svobodno in uporabno umetnostjo.

Rojen je bil 1940 leta v Bratislavi. Družina se je kmalu preselila v Avstrijo, kjer je živel na obali jezera Attersee v Salzkammergutu. Vzdevek Attersee si je leta 1966 dodal k svojemu imenu. Na jezeru se je naučil jadrati in postal je večkratni državni prvak v jadranju. Posvečal se je glazbi (ima Elvisu Presleyu podoben glas), kjer je najprej videl svojo umetniško pot. Začel je študirati upodabljajočo umetnost in tu pričel dobivati velike uspehe. Že leta 1984 je na Bienalu v Benetkah zastopal Avstrijo. Posvečal se je tudi uporabni umetnosti, predtavljeni so številni predmeti, ki jih je oblikoval ali okrasil. Izdelal je fasadne mozaike, scenerijo za gledališke predstave ali za dunajske plese.

Christian Ludwig Attersee "Jadralni drog št.5", 1972
Foto: Atelier/Archiv Attersee, Wien(c)Bildrecht Wien 2019
Attersee je pisan univerzalni umetnik s številnimi presenečenji. Pet desetletij se je posvečal tudi glazbi, pisal je tekste za pesmi, risal komik stripe, pisal knjige, polne šal in fantastike. V 1960-tih letih se je pridružil dunajskim akcionistom, avstrijski pop-umetnosti je dal svoj poudarek.

Na koncu se je posvetil njegovemu stilu figuralne simbolike  z mističnimi akcenti kot se to vidi v sliki "Ognjišče". V njegovih slikah se posveča temam, ki ga vse življenje spremljajo: glazba, jadranje, narava in erotika.

Od 1992 do 2009 je bil profesor za slikarstvo, animacijski film in tapiserije na Univerzi ua uporabno umetnost na Dunaju. Njegova umetniška dela so bila od sredine 1960-tih let pa do danes razstavljena v več kot 500 posamičnih razstavah v številnih evropskih državah in v ZDA.

Christian Ludwig Attersee: "Stolček s pasjim krznom" 1968
Foto: Atelije/Archiv Attersee Wien (c)Bildrecht Wien 2019.

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Donauturm/Stolp ob Donavi#Wien

Ringstrasse/Prstan, Mestna hiša #Dunaj

Stephansdom/Stolnica sv.Štefana/#Wien