SmučanjeKitzbühl#Avstrija

Alpsko SMUČANJE 
V  KITZBÜHLU

79. Hahnenkamm tekma od 22. do 27. januarja 2019


Slovenski navijači v nedeljo 27. januarja 2019 na poti do ciljne ravnine v Kitzu
Foto: M. Majcen

Vhod v ciljno ravnino za obiskovalce tekme v nedeljo 27.01. 2019
Foto: M. Majcen

Zadnji del tekmovalne proge s ciljem v nedeljo 27.01.2019 pri Super G tekmi
Foto: M.Majcen


Vsakdo, ki se pripelje do Kitzbühla skozi Leukental, lahko takoj opazi
tekmovalno progo, ki tekmovalcem kot tudi gledalcem vlije precejšnjo 
porcijo rešpekta. Proga je bila na "pravem" snegu dobro pripravljena in precej ledena in nemirna. Še pred precej leti tu ni bilo slovenskih tekmovalcev, posebej ne v smuku. Tekmuje se v treh disciplinah: v smuku, super G in v slalomu. V tej 79. Hahnenkamm tekmi pa smo imeli Slovenci v vsaki disciplini svoje zastopnike. Dobila sem uradne podatke za startno listo za super G, kjer so nas zastopali Boštjan Kline, Čater Martin, Hrobat Miha in Debelak Tilen. Zaradi slabega vremena so bile tekme na različnih dnevih, kot je bilo predvideno. Najboljši pogoji morajo biti za smuk, ker je proga najdaljša. Ta tekma je bila že v petek 25. januarja, v soboto 26. januarja, ko je bilo najslabše vreme- snežni metež, je bil slalom na posebni strmini, v nedeljo 27. januarja pa je bila tekma super G, ki je skrajšana proga za smuk. Vreme je bilo lepo in sončno, tako, da je bil moj ogled kar prijeten, čeprav je bilo zelo hladno. Prebijala sem se skozi množico, bilo je gotovo 25.000 gledalcev. Dan prej jih je bilo  pa kar 50.000, ko je nastopil avstrijski as Marcel Hirscher. V slalomu je dosegel "samo" 2. mesto. Slovenska tekmovalca pa sta zasedla 12. -Hadalin Štefan in  24. mesto- Žan Kranjec. Tekme ni speljal do konca Špik Jakob, vsega skupaj je bilo 78 tekmovalcev, uvrstitev pa je bilo samo 27. Deset  tekmovalcev se ni kvalificiralo za tekmo. Pri prvem teku je izpadlo 37 smučarjev, v drugem teku so izpadli še 3 smučarji. Ti podatki kažejo, kako težke so smučarske proge v Kitzbühlu.

Pri super G tekmi sem stala čisto pri cilju, na precejšni strmini. Hotela sem videti smučarje, ko se pripeljejo skozi cilj. To pa v bistvu ni bilo mogoče, njihove hitrosti so zelo visoke, preko 100 km/uro, tako, da slišiš

samo lahen piš, ko se tekmovalec pripelje, vidiš ga šele, ko se ustavi v ciljni ravnini. Rezultatov za to tekmo nisem dobila, so bili znani šele po koncu tekme na tiskovni konferenci. Gotovo ste jih tisti, ki vas ti rezultati zanimajo, povzeli iz dnevnih informacij. Zmagal pa je Nemec Josef Ferstel.

V Avstriji je to Hahnenkamm tekmovanje zelo priljubljeno pri gledalcih z

malo debelejšo denarnico, ker so po tekmah popoldne in zvečer različne dobro znane parti in sprejemi. Najbolj znana je v Goingu "Weißwurst Party"- "parti belih klobas". To so bele bavarske klobasice, ki se jih poje z gorčico. Vedno pa je diskusija, ali jih je potrebno olupiti ali "posesati". Najbolj prominenten obiskovalec tega družabnega dogodka je ameriški igralec, po rodu Avstrijec, Arnold Schwarzenegger, pridejo pa tudi politiki, pevci zabavne glazbe kot nastopajoči in seveda samo kot obiskovalci. Baje je zelo zabavno. Za udeležbo pa je treba precej vnaprej rezervirati in seveda prenočiti v Kitzbühlu.

Pred zelo veliko leti sem bila v tej okolici na smučanju. Takrat smo si od strani ogledali tekmovalno progo za smuk, posebej Mausefalle- Mišjo past. Je zelo strma in dobiš strahospoštovanje do teh tekmovalcev, ki se upajo tu smučati. Takrat se je pri meni pojavila tudi želja, da si tekme pogledam tudi v živo- to sem si v nedeljo 27. januarja 2019 tudi uresničila.

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Donauturm/Stolp ob Donavi#Wien

Ringstrasse/Prstan, Mestna hiša #Dunaj

Stephansdom/Stolnica sv.Štefana/#Wien