Kunsthalle Wien Ines DOUJAK

 KUNSTHALLE WIEN

MUSEUMSQUARTIER, Museumsplatz 1, 1070 Wien

www.kunsthallewien.at


Ines Doujak. Ljudstva duhov

1/10 2021 - 16/1 2022

odprto od torka do nedelje od 11. do 19. ure, 

v četrtek od 11. do 21. ure


Ines Doujak: Zavesa potiskana s
povečano predstavitvijo virusa Covid-19
Foto: M.Artac


Z razstavo Ljudstva duhov predstavlja Kunsthalle Wien obsežno posamično predstavitev avstrijske umetnice Ines Doujak (rojene 1959 v Celovcu, ki dela in živi na Dunaju). Predstavljene so zgodbe o pandemijah, prenosu virusov kot tudi njen odnos do svetovne trgovine in odnos do aktualnih ekonomskih, mikrobioloških in ekoloških kriz. V fragmentih raziskuje umetnica izvor pandemij v teku zgodovine. Te bolezni opazuje z medsebojno odvisnostjo z globalno ekonomijo, ki počiva na logiki ekstrakcije in z jurističnimi instrumenti kolonializma, s katerimi je omogočen pozen kapitalizem.


Ines Doujak: Auto z različnimi figurami iz mašeja
Foto: M.Artac


Doujak razvija od 1990 let dalje večdisciplinsko prakso, ki obsega fotografijo, performense, film in instalacije. Dela s politično teorijo kot tudi z naravnimi, od ljudi izdelanimi objekti in tako poskuša razdreti implikacije od seksitičnih in rasističnih stereotipov. Poslužuje se kulturne zgodovine in folklorističnih motivov kot na pr. karnevalske tradicije in maškerade, ki nastanejo na meji med umetnostjo in  življenjem in, ki se odlikujejo s prikazom ekscesivnosti in grotesknosti. Zelo natančno raziskuje, njen velik pripovedni talent ji omogoča, da združi znanost in grotesknost, s tem odkrije socialne strukture izkoriščanja in neenakosti, ki so pogosto združeni s kolonialno zgodovino.

S predstavljeno razstavo Ljudstva duhov nadaljuje Ines Doujak njeno delo kot umetnica, pa tudi kot arhivarka, raziskovalka in zbirateljica. Na razstavi so stari in popolnoma novi objekti. Vedno znova ponavljajoči se motivi v njeni umetniški praksi s fragmentiranimi, monstroznimi, čudovitimi telesi ljudi, živali in rastlin, izdelani iz blaga, videov, mašeja (papirnega testa z raznimi dodatki za modele ali reliefe -fr. papier mache) in instalacij , so ustvarjene povezave med kraji in različnimi časi. Tvorijo pripoved o globalnem gospodarskem kroženju od produkcije, konzuma in izkoriščanja, ki je povezano z aktualno pandemijo. Hkrati pokaže vedno znova vračajoče se vzorce, ki vodijo k nastanku in razširjanju pandemij. Na razstavi  se pojavijo podgane, muhe, netopirji, vrane, črvi, golobi in pajki, ki v različnih oblikah prenašajo bolezni, so pa hkrati vtisljive, zgoščene slike nevarne omejenosti in družbene odvisnosti od  antropocentričnosti (neznanstvenega naziranja, da je človek središče in končni smoter vesoljstva), ki vlada svetu.


Ines Doujak: Kolaž na tleh z različnimi
podatki in pojasnili
Foto: M.Artac


Pravzaprav je dejanski izrodek smrtonosna, nemilostna ekspanzija in stalna "rast" kapitalistične produkcije. Delo in izkoriščanje so vedno ponavljajoče se teme. Umetnica pokaže številke in dejstva o ogromni ekonomiji modernega suženjstva, trgovine z ljudmi in prostitucije in pokaže, kako ilegalne ekonomije kot ozadje legalne trgovine in vrste produkcije, katere kriminalna dimenzija se naturalizira in tako zahrbtno funkcionira. To je tisto kar je pravzaprav monstrozno, ne pa površine spačenih figur Doujakove. Njen univerzum premaga gnus in krivdo, ki so vtisnjene v zgodovino, in se sooča s pandemijami in boleznimi, ter s tem kako se jih lahko ognemo.

Ines Doujak je sodelovala na številnih razstavah po svetu in v Avstriji: Liverpool Biennial 2021, NTU Centre for Contemporary Art of Singapore (2020), Bergen Assembly (2019), Lentos Museum Linz (2018), Centro de Iniviativas Culturales de la Universidad de Sevilla (2018), sterischer Herbst (2018), Kochi-Muziris Biennale (2018), ... ,documenta 12 (2007) so nekatere od teh.

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Donauturm/Stolp ob Donavi#Wien

Ringstrasse/Prstan, Mestna hiša #Dunaj

Stephansdom/Stolnica sv.Štefana/#Wien