Dachstein, kratke počitnice#Dunaj

Dachstein, Schladming, kratke počitnice v čudoviti naravi

Korak za korakom: poletne ture v gorah in po planinah so zabavne in osvobodijo glavo ob čudovitih razgledih. Svež zrak, čudovita gorska jezerca in prijetne koče ob poteh nam omogočijo maksimalno sprostitev.
Zgornja postaja žičnice- kot orlovsko gnezdo

Z žičnico se pripeljemo do ledenika pod Dachsteinom, kjer tudi poleti smučajo. Uživala sem v  razgledu, vidi se tudi TRIGLAV med drugimi skoraj 3000 m visokimi gorami. 
Na ledeniku pod Dachsteinom

Spodnja postaja Dachsteinske žičnice,
parkirišče Türlwand


Spiegelsee, dosegljiv z Reiteralm, v ozadju Dachstein in sosednji vrhovi
Razgledna terasa na Dachsteinu
  pogled proti vzhodu
Srednjeveška vrata v Schladmingu
Pogled s Hauser Kaiblinga (postaja žičnice) v
dolino reke Enns

Dachstein 2995 m
V gondoli na Dachstein je prostor 
za 60 oseb,voziš se lahko tudi na
strehi 
Pogled z zgornje postaje Hunerkogel (2700 m)
na ledenik na Dachsteinu, proti vzhodu



Imeli smo najeto stanovanje v privatni hiši (73 evrov za noč v dvo-do štiri- posteljnem apartmaju,+ SchladmingDachtein Sommercard), kar je bilo zelo praktično. Po želji si pripraviš hrano, sveže žemljice in kruh ti dostavijo vsako jutro do vrat. Vse izletniške točke so dosegljive v najkrajšem času. Dobro je, če si z avtom, z avtobusom se tudi da priti povsod, moraš pa paziti na vozne rede. Imajo veliko penzionov, kjer nudijo samo prenočišče in zajtrk. Cene so višje, na primer 51 evrov na osebo za prenočišče in zajtrk v dvopostelni sobi, pri tem pa dobiš tudi SchladmingDachstein Sommercard, s katero se lahko voziš z žičnicami na gore in za 1 evro z avtobusi.


Prvi dan smo se povzpeli na Dachteinski ledenik, kjer zgornja postaja na 2700 m višine, Dachstein z 2995 m vidimo na zahodni strani ledenika, opazovali smo smučarje in deskarje in se predajali soncu.

Naslednji dan smo se odpeljali na goro na drugi strani doline reke Enns, kjer so pozimi številna smučišča, na Reiteralm. Povzpeli smo se do Spiegelsee ( Zrcalno jezero), kjer se ob brezveterju zrcali Dachstein s sosednjimi vrhovi v jezercu. Čudovito vreme in prijetne temperature s kopanjem v jezercu spodaj ob vznožju gora so zaokrožile dan.

Mestece Schladming ima okrog 12.000 prebivalcev in je bilo že v 14. stoletju razvito. Imeli so rudnik, ki je omogočal razcvet mesta.

Haus in Ennstal je bila naša naslednja postaja, kjer smo se z majhno gondolsko žičnico odpeljali do Hauser Kaibling, od koder so možne različne ture do vrhov. Pozimi vozi na to postajo 6-sedežna moderna smučarska žičnica. 


Prihod:
Iz Dunaja smo se vozili po avtocesti A2, nato proti Semmeringu,  dalje mimo Brucka in Leobna do St. Michaela v Obersteiermark, kjer se prikjučimo na avtocesto A9, od tu do Liezena (konec avtoceste) in dalje v Schladming in Ramsau.
Iz Slovenije direktno je tudi dober dostop preko Koroške, Villacha, avtocesta A10 proti Radstadtu in nato proti vzhodu v Schladming.




Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Donauturm/Stolp ob Donavi#Wien

Ringstrasse/Prstan, Mestna hiša #Dunaj

Stephansdom/Stolnica sv.Štefana/#Wien