Johann Strauss#Dunaj15

Johann Strauss, (1825-1899
komponist valčka Na lepi modri Donavi

Po svojem prvem nastopu z orkestrom v Dommayerjevem Kazinu (obstoji še danes) sredi oktobra 1844 leta - Johann Strauß je ravno dopolnil 19 let - so dunajski časopisi evforično pisali: "Lahko noč Lanner!
Dober večer oče Strauss! Dobro jutro Strauss sin!"
Njegov oče mu ni dovolil, da se glazbeno izobrazi. Njegova mama mu je to vseeno omogočila. Ustanovil je svoj orkester in igral v začetku samo
plesno glazbo.Najprej v predmestjih Dunaja, nato tudi v plesnih dvoranah Hofburga. Kasneje je osvojil ves svet s svojimi operetami " Ena noč v Benetkah", "Ciganski baron", predvsem pa z "Netopirjem". Tričetrtinski takt je zavzel v njegovem ustvarjanju vedno posebno mesto. Med 560 kompozicijami je 145 valčkov, med njimi tudi najslavnejši "Na lepi modri Donavi". Napisal je tudi "Zgodbe iz dunajskega gozda", "Dunajska kri",
"Vrtnice z juga", "Pomladni glasovi", pa tudi številne quadrillen, marše, galope in polke.

1863 leta je bil Strauss imenovan za cesarsko-kraljevega direktorja dvornega plesa. Njegova žena Jetty je dosegla, da sta orkestru dirigirala njegova brata Josef in Eduard. Tako se je Strauss lahko posvečal samo komponiranju. Kot dirigent je nastopil samo ob posebnih priložnostih.
Njegova brata sta bila neumorna z dirigiranjem, Josef Strauss je sam komponiral preko 300 skladb.
Na koncu svojega življenja je Eduard Strauss zažgal vse note- nihče naj v prihodnosti ne mogel dirigirati dela Straussove dinastije z originalnimi aranžmaji.
Spomenik Johanna Straussa (kipar Eduard Hellmer-1921) stoji v Wiener Stadtparku in je tam seveda največkrat fotografiran spomenik.

Vir: Berühmt in Wien, avtor Alexander Kluy.
Spomenik Johannu Straussu v Stadparku na Dunaju, dostopen z U3, postaja
Stadpark ali z tramvajem št. 2.


Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Donauturm/Stolp ob Donavi#Wien

Ringstrasse/Prstan, Mestna hiša #Dunaj

Stephansdom/Stolnica sv.Štefana/#Wien