Otto Wagner, Plečnik, Fabiani#Dunaj

Kaj je kje na Dunaju

Otto Wagner, Jože Plečnik, Maks Fabiani in

"jugendstil"

Otto Wagner (1841-1918) je v svojem rojstnem mestu Dunaju s posebno arhitekturo - funcionalne zgradbe - postavil markantne akcente in hkrati mednarodno vplival na arhitekturno ustvarjanje modernizma. "Moderna umetnost mora reprezentirati modernizem z našim znanjem in ustvarjanjem kot tudi z opuščanjem pri ustvarjanju novih oblik." je bil njegov rek.
Študiral je umetnost na Dunaju in v Berlinu. Uspel je šele s 50. leti, ko je bil od 1894 do 1912 leta  profesor na Umetnostni akademiji na Dunaju in od 1899 do 1905 leta  član Secesije ( Secession). Njegova zgodnja dela kot na primer vila na Hütteldorferstraße št. 16 in hiše z najemniškimi stanovanji na Universitätstraße št.12 in Stadiongasse  št.10 so projektirane v zadržanem historizmu. Od preloma stoletja dalje pa je vse načrtoval v jugendstilu, kjer so bili pomembni dekorativno plastični aspekti namebnosti, material ali konstrukcija. Wagnerjeva povezava dekoracije in funkcije je postala zgled številnim arhitektom, njegovim učencem: Josef Hoffmann, Josef M. Olbrich, Adolf Loos, tudi našemu Jožetu Plečniku in Maksu Fabianiju. 
Kaiserpavillion, Stadtbahn
Notranjost Kaiserpavilliona, Stadtbahn

V letih od 1894 do 1897 je nastalo po Wagnerjevem konceptu 36 postaj dunajske mestne železnice (Wiener Stadtbahn), ki so večinoma še danes ohranjene. Wagner je imel projektantski biro s 70 arhitekti, med njimi sta bila tudi Plečnik in Fabiani. Te gradnje kažejo dekorativno povezavo železa in kamna (betona). Tudi zapornice in obrambni zidovi na Donaukanalu so njegovo delo. Za njegovo pozno ustvarjanje so značilne geometrične oblike in kombinacije z granitom, marmorjem in steklom na fasadah zgradb ( Avstrijska poštna hranilnica v 1. okraju). Posebej znamenite in za turiste zelo privlačne so stanovanjske zgradbe Otta Wagnerja v 6. okraju, na Linke Winzeile 38 in 40.  Z razvojem liftov za hiše z najemniškimi stanovanji, se je izgubil pomen "Beletage", kar je bil napredek. Obe stanovanjski hiši ( št.38 in št. 40) sta zelo bogati z ornamenti in majolika dekoracijami.
Otto Wagner: vogalna stanovanjska hiša v 6. okraju, Linke Wienzeile 38



 Posebej znamenita je tudi cerkev na Steinhofu. (glej blog 23.3.15)

Zacherlhaus: 1. okraj, Brandstätte 6 
Znani tovarnar praška proti moljem Johann Zacherl je dal mlademu arhitektu Plečniku nalogo, naj mu naredi načrte za hišo na Brandstätte leta 1903, 1905 je bila hiša že zgrajena. Zunanja fasada je bila pokrita z gladkimi svetlečimi sivorjavimi brušenimi granitnimi ploščami. Pritrjene
so s profilnimi palicami, ki  lepo razčlenjujejo površino. Težki in samosvoje ornamentirani napušč nosijo atlante, ki so narejene iz majolike. Mogočna plastika nadangela Mihaela, izdelana iz bakra in od
sodobnikov imenovana " morilec stenic", je pritrjena na daljši strani hiše.
V notranjosti vlada močen kontrast med peristilom s črnim marmorjem in
stopniščem, ki je ovalno kot kakšna ladja. Svetilke imajo obliko insektov.
Jože Plečnik: Zacherlhaus

Najemniška hiša, 1.okraj, Wildpretmarkt 1: 
Šele po začetku gradbenih del je leta 1904 dobil Fabiani naročilo za dokončno oblikovanje hiše. Originalna ornamentika s pavjimi listi se je le deloma ohranila, medtem ko je notranjost ostala v originalnem stanju. Fabiani je tudi arhitekt Uranije ob Donaukanalu.

Literatura: Andreas Lehne: Jugendstil in Wien

Preberite tudi zadnje bloge, kjer was obveščam o aktualnih in prihodnjih


dogodkih na Dunaju!

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Donauturm/Stolp ob Donavi#Wien

Ringstrasse/Prstan, Mestna hiša #Dunaj

Stephansdom/Stolnica sv.Štefana/#Wien