Augartenporcelan#Wien

Augarten Museum/ Muzej porcelana v Augartnu

Muzej porcelana v Augartnu, Obere Augartenstraße 1, 1020 Wien

Posoda oblikovalke Baerbel Thoelke, Foto M.Artac
Slavnostna miza s poslikanim porcelanom umetnice Gudrun Gaube, Foto M. Artac
Poslikana terina, Gudrun Gaube, Foto M.Artac
 
Augarten muzej, za poslopjem Nova porcelanska manufaktura

Porcelan je več kot samo material iz katerega lahko naredimo lepe figurice in posode. Je površina, ki jo lahko zelo lepo poslikamo ali oblikujemo. Muzej je povabil iz Nemčije dve vodilni umetnici za poslikavo in oblikovanje porcelana, da kreirata svoje izdelke iz Augarten-porcelana.
S posredovanjem galerije Arcanum iz Berlina je bil vzpostavljen kontakt z Bärbel Thoelke
in Gudrun Gaube. Obe sta oblikovali oziroma poslikali enkratno lepe unikate, ki jih muzej 
prikazuje v posebni razstavi od 12. novembra 2015 do februarja 2016.

Sodobni umetnici kažeta pregibe, gube in napetosti. Nastali objekti so elegantni brez časovne označbe, fini, nežni in nam dajo občutek luksuza in lahkotnosti.

Bärbel Thoelke osnuje in izdela jasne in harmonične posode iz Augarten-porcelana. To so reducirane forme, ki zahtevajo preprostost, ki naj bi bila primerna za ta material.

Gudrun Gaube poslika augartenski porcelan z motivi, za katere je dobila inspiracijo v obdobju Du Paquiera. Slavnostna miza z ekzotičnim sadjem omogoča predstavitev na zelo slavnosten način.

Če govorimo o lepem porcelanu, si moramo omeniti tudi porcelan iz manufakture Augarten. Dunajska manufakura ima 300-letno tradicijo in je skoraj sinonim za ta material.
Porcelan je slaven zaradi nežnih lepih oblik, čistost linij in ekskvizitno izdelavo. Poleg odličnega rodelskega dela in umetniškega oblikovanja  z modernimi tehničnimi sredstvi
združuje Augarten na neprimerljiv način častitljivo tradicijo in in sodobnim razumevanjem umetnosti.

Od začetka 18. stoletja, ko je bila manufaktura ustanovljena, je doživela mnogo umetniških stilov, od rokokoja do klasicizma,od bidermajerja do art deco pa do današnjega
stila v modernem času.

V zgodovini podjetja se zlijeta tradicija in sodobna umetnost v enkratno simbiozo. S svojo ustanovitvijo je dobila privilegij, da lahko na področju Avstro-Ogrske države kot edina manufaktura izdeluje porcelan.

Prvi začetki izdelovanja so bili v današnji Porzellangasse pod vodstvom Du Paquiera. Tu so ročno izdelali z veliko preciznostjo ves porcelan za cesarico Elizabeto kot tudi za vse
plemenitaše dunajskega dvora. Porcelan iz tega časa je  dandanes najti povsod po svetu in je med zbiralci zelo cenjen. To zgodovino in tradicijo vidimo danes tudi v sodobnih izdelkih Augartna. V letu 1744 je prešla manufaktura v lastništvo cesarice Marije Terezije. Iz tega obdobja izvira tudi današnja znamka, ki je odtisnjena na vsakem izdelku.

Muzej porcelana dokumentira z več kot 150 zgodovinskimi porcelanskimi izdelki zgodovino dunajskega porcelana od njegove ustanovitve v letu 1718 pa do sedanjosti.
Obstoječa stalna razstava se vedno dopolnjuje z menjajočimi se temami sodobnih izdelkov.

Porcelan pedstavlja umetnostno-zgodovinsko ogledalo kulture svojega časa. Vsak razstavni eksponat ni samo spričevalo življenskega stila posamičnega obdobja, temveč
predstavlja tudi vsakokratno obliko umetnosti.

Muzej porcelana & prodaja v gradu je odprt od ponedeljka do sobote od 10. do 18. ure.
Ob nedeljah in praznikih je muzej zaprt.

Vodstvo po manufakturi in muzeju je od ponedeljka do četrtka  vsakokrat ob 10:15 in 11:30 uri. 14,00 evrov/ znižano 12,00 evrov, za učence z razredom 7,00 evrov.

Vstop v muzej 7,00 evrov/ znižano 5,00 evrov. Vodstvo po muzeju ob sobota ob 14.00 in
15:00 uri. 11,00 evrov/ znižano 9,00 evrov.

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Donauturm/Stolp ob Donavi#Wien

Ringstrasse/Prstan, Mestna hiša #Dunaj

Stephansdom/Stolnica sv.Štefana/#Wien