Nagrade Bank Austria#Wien

Večer v znamenju umetnosti in socialne odgovornosti

Že od leta 2010 podeljuje Bank Austria nagrade za umetnost in je s tem 
najvišja privatno-gospodarska pospeševalka kulture v Avstriji. Lansko leto so nagrado reformirali in jo pri istih sredstvih na novo koncipirali ter jo letos prvič podelili v tej obliki. 110.000 evrov gre za mlade  Crowdfunding-
projekte, ki so družbeno pomembni. 30 projektom so plačali 30 % njihovih
vsakokratnih kampanj.

Poleg tega je bila podeljena velika nagrada žirije za izredno pomembne
domače projekte kot tudi eno nagrado za novinarje, ki pišejo o kulturi.
Z zadnjo nagrado je bil nagrajen novinar Norbert Mayer od časopisa 
"Die Presse", ki je vodja redakcije  Feuillton-poročanje o kulturi. V prejšnjem letu je posnel in publiciral pogovore z igralko Elisabeth Orth, ki je doyen dunajskega Burgtheatra (prvo gledališče Dunaja in Avstrije, zelo pomembno v nemško govorečem delu Evrope). Za to nagrado se je žirija
zelo hitro odločila. Več razmišljanja je bilo za Veliko nagrado za umetnost. Po štirih sestankih so se odločili za aspekte trajnosti in posredovanja umetnosti in podelili nagrado v višini 100.000 evrov Theatru der Jugend (Mladinsko gledališče). 
"To je ogromno denarja in prihaja za nas v ravno pravem trenutku!" se je razveselil vodja gledališča Thomas Birkmeir. Povedal je, da ne delajo teater za zabavo, temveč, da želijo razlagati in razsvetliti današnji čas, kar smatrajo za pomembno družbeno nalogo. Načrtujejo skupno delo s Caritas, kjer se bodo posvetili integraciji otrok-beguncev, ki so tukaj brez staršev.

Socialno nagrado je dobil projekt Sale für alle (Sale za vse).To je lastna
iniciativa študentov, ki delujejo od leta 2011 kot društvo. V mladinskem centru v Hagenmuellergasse v 3. okraju so ustvarili prostor, kjer se srečujejo mladi od 6. do 14. leta. Tam se učijo in imajo tudi druge aktivnosti. Na dvorišču Študentskega doma Salesianum so ustvarili središče, kjer se na igriv način srečujejo otroci iz različnih kultur, narodov in religij. Osnova za aktivnosti so participacija in varovanje.

Nagrade so bile podeljene v okviru gala svečanosti v Theater in der 
Josefstadt v 8. dunajskem okraju. Glasbeni intermezzo je prispeval 
Yury Revich, violina in Chizu Miyamoto, klavir s Pablo de Sarasate:
Carmen Fantasy in z Yury Revich: Soul Refugee.







Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Donauturm/Stolp ob Donavi#Wien

Ringstrasse/Prstan, Mestna hiša #Dunaj

Stephansdom/Stolnica sv.Štefana/#Wien