Cinque Terre#Italija

Cinque Terre, Portovenere


Čudovito potovanje po vaseh in naravnih lepotah
na italijanski rivieri Levante, po gotovo enem najlepših in najbolj romantičnem koščku sveta

Cinque Terre, Portovenere in bližnji otoki spadajo k  svetovni dediščini 
človeštva in so pod UNESCOVO zaščito od 1997 leta.

Cinque Terre se imenujejo pet vasi, ki se na obali Levanta ob Ligurskem morju raztezajo na 12 km obale: Monterosso al Mare,Vernazza,Cornigilia,
Manarola, Riomaggiore. 

Potovanje z avtobusom z Dunaja do kraja Pietrasanta na Versilia obali se je končalo po 950 prevoženih kilometrih v prijetnem hotelu ob morju. 

Naslednji dan smo se z avtobusom peljali v La Spezia, mesto s 100.000
prebivalci, ki leži severno od našega izhodišča, v zalivu Spezia. Vlak
nas je odpeljal do najsevernejše vasi Monterosso al Mare, kjer smo imeli
nekaj ur časa za ogled in sprehode po hriboviti okolici kraja.

Pogled z železniške postaje Monterosso al Mare
Monterosso je najmlajša in največja od petih vasi, ime jo dobila ime po rdeče obarvanih skalah, ki jo odbajajo. Obstoja stari del mesta in novi del ob železniški postaji. Potovanje med vasmi je možno samo z železnico in po morju. Imajo lepo cerkev  Janeza Krstnika, nastalo med leti 1244 do 1307 z značilnimi črno belimi progami iz belega marmorja in črnega serpentina in lepo rozeto v gotsko-ligurskem-pisa stilu.

Cerkev v Monterossu, posvečena Janezu Krstniku
Z ladjo zapuščamo Monterosso

Z manjšo ladjo smo zapustili Monterosso in se vozili mimo strme obale
s terasami vinogradov do naslednje vasi Vernazza in naprej do Cornigilije, Manerole in Riomaggiora. Vse vasi imajo majhna pristanišča, kjer pristajajo le manjše ladje. Naš cilj z ladjo je bil Portovenere.

Vernazza
Vernazza je kraj, nastal okrog leta 1000 prvotno okrog kapelice, na vrhu hriba Reggio pa so v 12. stoletju zgradili romarsko cerkev, ki je služila tudi kot zatočišče pred vpadi Saracenov in za boj proti njim skupaj z mestom Genova.
Tretja vas Corniglia ni dosegljiva z morja, hiše so zgrajene visoko na skalah. Ima zelo razgibano zgodovino, ki sega nazaj v 2. stoletje pred 
našim štetjem.


Corniglia
Manarola "čepi" na 70 m visoki skali in ima tako najbolj spektakularno obalo. Tipične na gosto zgrajene visoke hiše pastelne barve so povezane z ulicami in stopnišči, s sosednjim krajem Riomaggiore pa jo povezuje romantična pešpot "Via dell' Amore", ki so jo dobesedno izbili iz skale.


Manarola
Riomaggiore
Med vsemi vasmi vodijo po okoliških hribih pohodniške poti, ki so zelo priljubljene pri turistih in domačinih. Pravijo pa, da naj tuji turisti ob koncu tedna ne hodijo v te vasi. Takrat jih "zavzamejo" Italijani!

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Donauturm/Stolp ob Donavi#Wien

Ringstrasse/Prstan, Mestna hiša #Dunaj

Stephansdom/Stolnica sv.Štefana/#Wien