Portofino#Italija

Rapallo, Portofino in 
Santa Margarita Ligure

Samo manjši grad iz 16.stoletja v pristanišču Rapalla (ca 30.000 prebivalcev) spominja še na nevarnosti polne čase, ko je moralo biti mestece vedno pripravljeno na napade. Danes se bleščijo Rapallo skupaj s Portofinom in Santa Margarito kot perle v globko zarezanem zalivu Tigullio. S palmami obrobljene promenade na obali so obdane z nostalgičnimi jugendstil zgradbami, šarmantnimi kavarnami in steklenimi verandami.

Promenada v Rapallu
Rapallo je znan tudi iz novejše zgodovine, ko je bila z Rapallsko pogodbo
določena meja med Italijo in Slovenijo.

Zalivček Portofina z vilami na pobočju
Santa Margarita Ligure, na desni spomenik Krištofu Kolumbu

Rapallo z ladje, ki nas je peljala v Portofino

Portofino je eden najlepših krajev na tej obali, pravzaprav je v resnici najlepši. Dodam lahko še en superlativ: to je tudi najdražji kraj na celotni Ligurski rivieri. Kavica cappuccino je stala 12 evrov, drugega nismo poskušali. 
V ne še tako davnih časih je imel tam zasidrano svojo jahto Errol Flynn, pa tudi slavni Humphrey Bogart, znan iz filma Casablanca- se je tam zabaval s svojo ženo Lauren Bacall v hotelu Splendide. Danes ima tu svojo hišo Berlusconi in še mnogo drugih prominentnih oseb današnjih dni. Hotelirji in lastniki restavracij znajo držati visoke cene, tako je kraj v jetset-krogih zelo priljubljen. Vsakovečerni spektakel se odigra na promenadi -videti in biti viden je geslo gostov, ki so tu nastanjeni. Takrat so turisti, pripeljani z manjšimi ladjami, že odšli.
Tudi mi smo se odpeljali in se z ladjo ustavili  še v Santa Margarita Ligure, ki se je ravno tako iz ribiške vasi spremenila v monden počitniški kraj s čudovitimi luksuznimi hoteli. Zaradi bližine Portofina so tudi tu cene visoke. Imajo marino za jahte. Modni boutiquei so seveda kar precej dragi. Povsod lahko vidimo olepšave s Cararrskim belim marmorjem, na primer belo mizo za igranje šaha z dvema marmornima klopcama v parku na obali.



Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Donauturm/Stolp ob Donavi#Wien

Ringstrasse/Prstan, Mestna hiša #Dunaj

Stephansdom/Stolnica sv.Štefana/#Wien