Albertina Breugel st.#Wien

ALBERTINA
Albertinaplatz 1, 1010 Wien
www.albertina.at

Pieter Breugel starejši
450-letnica smrti
Risanje sveta-rizbe in grafike

odprto dnevno od 10.-18.ure, ob sredah od 10.- 21. ure

Pieter Breugel st.: Lenoba 1557 (c) Albertina Wien
Pieter Breugel starejši: Alkimist 1558
bpk/ bakroreznikabinet, SMB/JörgP.Anders



Albertina posveča Pietru Breuglu starejšemu, najpomembnejšemu slikarju 16. stoletja, obsežno razstavo. Z 80 deli je predstavljen celoten spekter Breuglovega risarskega in grafično-tiskarkega dela. Paralelno je omogočena primerjava tudi z deli njegovih predhodnikov kot so Hieronimus Bosch in Albrecht Dürer. Razstava prikaže približno 20 najlepših rizb umetnika, ki so lastnina Albertine, druge razstavljene rizbe in grafike so izposojene iz mednarodnih zbirk.

Tragika in človeška veličina

Na predvečer nizozemskega boja za neodvisnost izpod španskega gospostva v obdobju političnih, socialnih in religioznih sprememb zasnuje Pieter Breugel kompleksno podobo sveta in družbenih odnosov.
Kot moralist tematizira tragiko in veličino, smešnost in človeške slabosti. Njegova dela kažejo ogromno zanimanje za resničnost življenja njegovih sodobnikov: kmete pri delu na polju, slikovite pokrajine in vrhove Alp, majhne rečne doline, pa tudi družbene moralne satire in absurdno smešne groteske. Pri predstavitvi posameznika nastopi ilustracija posameznih tipov ljudi, nastalih deloma po opazovanju v naravi, deloma pa tudi parodistčno zaostreno, umetnik tematizira iz različnih zornih kotov naraščajoči konflikt med idealom in realnostjo.
Prikazovanje ljudskih posebnosti in nič olepšana predstavitev takratne družbe ga postavi v eno vrsto s takratnimi sodobniki: pisatelji kot so Rabelais, Cervantes in Shakespeare, ki njihov literarni svet predstavijo na gledališkem odru. Njegov moralni pristop je enak Michelu de Montaigne in Francisu Baconu. S slavno sliko "Slikar in kupec" (iz zbirke Albertina), tematizira produciranje umetnosti in sooči kupca z intelektualnim delom slikarja. Takoimenovani poznavalec umetnosti strmi v sliko in premore le ponuditev denarja. Umetnost se v tej sliki sreča z nerazumevanjem slikarja s strani kupcev in družbe.

Življenjepis

Pieter Breugel je bil rojen med 1526 in 1530 letom, kraj njegovega rojstva ni znan.
1545 leta je dobil umetniško izobrazbo v Antwepnu, v ateljeju Pietra Coecka van Aelsta. Pristopi v umetniško združenje v Antwerpnu in postane prosti mojster slikar.
V letih 1552 do 1554 se Breugel  odpravi- kot vsi umetniki tedanjega časa- na potovanje v Italijo. Pot ga vodi preko apeninskega polotoka vse do Messine. 1553 leta se zadržuje v Rimu. Iz tega časa so znane rizbe
Alp.
Leta 1554 se vrne v Antwerpen in začne sodelovati z založnikom H. Cockom. Nastanejo dela, ki spominjajo na Hieronimusa Boscha.
Leta 1559 signira Breugel svoje slike z "BREUGEL", da bi tako zadostil 
humanističnim zahtevam njegove umetnosti.

Leta 1563 se umetnik preseli v Brüssel, še prej se poroči s hčerko njegovega učitelja risanja. Čez eno leto se rodi Pieter Breugel mlajši, leta 1568 pa sin Jan. Preselitev v glavno mesto mu prinese potencialne 
kupce.
V zadnjih letih njegovega delovanja se njegovo slikanje zreducira na podobo človeka, ki ga predstavlja kot glavnega nosilca dejanja na sliki.

1569 leta Breugel umre v Brüsllu in dobi grob v cerkvi Notre Dame de la Chapelle. Njegova sinova, ki oba postaneta slikarja, skrbita s kopijami
njegovih del, da se le-ta razširjajo in slikar ostane znan.

Razstava je razdeljena v šest poglavij: Doživljaji v Alpah, Bakrorezna etika, Novi Bosch, Vragolije in smešnost: Sedem smrtnih grehov, Piti, plesati, praznovati: kmečki sejem, V toku letnih časov in O umetnosti in umetnikih.

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Donauturm/Stolp ob Donavi#Wien

Ringstrasse/Prstan, Mestna hiša #Dunaj

Stephansdom/Stolnica sv.Štefana/#Wien