Vse kar je prav#Waldviertel

GRAD PÖGGSTALL 
3650 Pöggstall, Hauptplatz 1
www.noe-landesausstellung.at


VSE KAR JE PRAV
razstava zvezne dežele Niederösterreich
Notranje dvorišče gradu Pöggstall

Rondo pred gradom, ki je služil za obrambo

Od 1. aprila do 12. novembra 2017 je na gradu Pöggstall osrednja razstava zvezne dežele Niederösterreich z naslovom Vse kar je prav
(Alles was RECHT ist). Obravnava zgodovino prava in kako to pravo danes izgleda, kako skupno gradimo današnji svet v majhnem in velikem,
kako so se prej ljudje obnašali drug proti drugemu in kako je to danes.

Prireditelji so si izbrali za predstavitev razstave v na novo obnovljenem 750 let starem gradu Pöggstall, nad katerim sem bila prijetno presenečena. V posebni razstavi si lahko ogledamo, kako se je grad skozi stoletja razvijal in dobil današnjo podobo. Njegovi lastniki so se menjali,  nazadnje je pripadal Habsburžanom, večkrat so ga čudovito dogradili in poklicali na delo takratne najboljše umetnike in strokovnjake.
Pöggstall je trg v pokrajini, ki ni gospodarsko visoko razvita. Z obnovljenim gradom si obetajo zanimivo točko za turizem, letos so privabili v ta kraj že številne obiskovalce. Okolica kraja je zanimiva za pohodništvo, obdajajo ga lepi gozdovi (ime pokrajine je Gozdna četrt).

Enake pravice za vse

Prvi sodniki so bili ravno  lastniki gradov. Tistim, ki so se pregrešili proti
takratnim pravilom, so sodili kar na prostem, če pa je bilo slabo vreme, so šli v gostilne, ki so imele večji prostor za več ljudi. 
Prvi zapisani "Splošni meščanski zakonik" je iz leta 1812 in ima v Avstriji 
še vedno veljavnost. Ima 1300 paragrafov. Slovenija je spadala k Avstro-ogrski monarhiji, torej so bili to tudi naši prvi zakoni. Iz leta 1769, to je čas vladanja Marije Terezije, so izdali Kazenski zakonik Marije Terezije_(Constitutio Criminalis Theresiana).

Pravico uporabiti pomeni iskati rešitve, ne samo odločitev v sporu. Potrebno je več, kot samo vse enako obravnavati. Pomembno je, da razumemo čustva, ki pa nas ne smejo voditi, voditi nas mora razum in razumevanje, stvarnost in empatija. Fairness, spoštovanje in potrpljenje so v enaki meri potrebni kot profesionalnost in pogled vnaprej za dejanja.
Na ta način naj bi se našlo soglasje rezultatov in preprečiti je treba zmage
ali poraze. Velika ideja za pravični mir za vse, je ne pomagati samo eni osebi do njene pravice. Kljub temu pa ostane pri vsem stremljenju za pravičnost spoznanje, da smo vedno na poti, nikoli pa na cilju.






Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Donauturm/Stolp ob Donavi#Wien

Ringstrasse/Prstan, Mestna hiša #Dunaj

Stephansdom/Stolnica sv.Štefana/#Wien