Albertina Wurm#Wien

ALBERTINA
Albertinsplatz 1,1010 Wien
www.albertina.at

Erwin Wurm
Peace and Plenty

Razstava od 21. novembra 2018 do 10. februarja 2019

Erwin Wurm: Na tiskovni konferenci Peace  and Plenty
Foto: M. Majcen
Erwin Wurm (rojen 1954 v Bruck an der Mur) šteje že dolgo k najuspešnejšim umetnikom na svetu. Albertina posveča temu avstrijskemu umetniku razstavo, v njenem centru so tokrat rizbe in akvareli. Prikazanih je okrog 300 listov, izbranih iz več sto rizb, ki so 
tematsko in tehnično zelo različni: svinčnik, barvni svinčnik, kemični svinčnik, vodna barva, collage. Včasih so to fine tanke linije, drugič zopet 
močne črte. Erwin Wurm riše vedno, pa naj bo to doma ali pa če je na poti. Tam si vzame papir, ki je ravno na razpolago. Naslov razstave izhaja
iz istoimenskega hotela Peace & Plenty v George Townu, kjer so nastale številne rizbe, okrog 650 del obsegajoči konvolut njegovih del.

Wurmove rizbe so refleksija, komentarji k aktualnemu dogajanju na svetu
kot tudi shramba idej v obsežnem delovnem kozmosu umetnika. Tematsko so to kot kak dnevnik, kjer se vrstijo samoportreti, pa tudi prijateljice in prijatelji umetnika kot tudi člani družine.

Erwin Wurm: Asthma with Head, 2017/2018, akvarel,
Albertina Wien (c) Studio Erwin Wurm

Veliko rizb je posvečenih One Minute Sculpture: mož balansira tubo s kremo za roke na njegovem nosu, na drugi sliki poskuša stati na stolu na naslonjalih za roke, medtem ko tretji tako dolgo stoji, da je ostal samo še njegov skelet. Zanimajo ga tudi deformacije (napihnjenost in prerezi), vedno nastopajo tudi cigarete (astma) in pa orožje (Bullets).

Med številnimi portreti najdemo tudi številne portrete znanih oseb: Georg Buechner, Thomas Mann, Samuel Becket ali Herbert von Karajan. Prehodi med rizbami so tekoči. Rizbe so izraz rokopisa umetnika, Wurm pa je proti tej tradiciji in povzdigne togost v umetniški princip.

Erwin Wurm je  strog in nesentimentalen opazovalec resničnosti z občutkom za človeške slabosti in vsakodnevne absurdnosti. Rizbe kažejo njegov žgoč humor in kakšen je njegov odnost do sveta in sebe samega.
Situacijska komika in težavni trenutki, sanje in hrepenenja odsevajo iz Wurmovega interesa do ljudi. Vir njegovega dela je življenje samo, tiste 
navadne stvari in situacije, ki so del našega vsakdana. Ta povezava z življenjem nam omogoča, da nam ta njegova dela govorijo neposredno. 
ne osevajo samo karikature, ironije in cinične kritike vsakdana temveč odsevajo same tudi zgodovino umetnosti. 




Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Donauturm/Stolp ob Donavi#Wien

Ringstrasse/Prstan, Mestna hiša #Dunaj

Stephansdom/Stolnica sv.Štefana/#Wien