Tehnični muzej DELO IN PROIZVODNJA#Wien

Tehnični muzej na Dunaju/
Technisches Museum Wien
Mariahilferstraße 212, 1140 Wien
www.tmw.at

Delo in proizvodnja. 
Razmišljamo naprej
razstava od 16. novembra dalje



Prvi del razstave: Delo in proizvodnja. Razmišljamo naprej, Foto: M. Majcen


Avstrijsko Zvezno ministrstvo za promet, inovacije in tehnologijo podpira vrsto razstav "Razmišljamo naprej". Prvi del te trilogije je imel naslov "Prihodnost mesta"drugi del pa prikazuje z aktualno razstavo "Delo in proizvodnja", kako se bo le-to naprej razvijalo. Visoko avtomatizirana izdelava ali ročno delo, vizionarski pogledi in veliki padci, od historičnega predmeta pa vse do "Maker-Space" v bodočnosti je v muzeju na ogled za staro in mlado.

Razstava je razdeljena na tri tematska področja: 
- v proizvodnji - tu lahko vidimo mehanizme industrijske produkcije in tematiziramo  aktualen razvoj in trende pri raziskavah in v industriji. Ta del razstave bo na ogled do leta 2020. 
- od leta 2011 obstoječa stalna razstava o svetu dela z naslovom "na delu" je 
aktualizirana in razširjena po posameznih temah. Ta del prikaže moderno prozvodnjo in njen zgodovinski razvoj.
- v tej novi razstavi se nahaja interaktiven Workshop oddelek, kjer lahko sami preizkusimo marsikaj. Imenuje se "techLAB", obiskovalci muzeja pa lahko sami
naredijo nekaj z 3D-tiskalnikom, uporabijo lasersko gravuro ali laserske rezalne stroje. S pomočjo oseb iz muzeja ali pa popolnoma samostojno lahko tam izdelamo čisto osebne produkte. 

S posebnimi vodstvi po razstavi lahko obiskovalci izvejo več o vseh tematskih področjih.


Zgodovinski predmeti in bodočnost: Izdelava čevljev-v sredini z 3D tiskalnikom
Foto: M. Majcen

"Pridobivanje" tekstila - Nanocelulozna tkanina, ki jo "izdelujejo" bakterije
v mini laboratoriju, optimirane oblike- Dr. Haschka Thomas- biofizik
Foto: M.Majcen



V prvem delu razstave "v proizvodnji" vidimo na petih nivojih poglede v svet
dela in proizvodnje. Mi vsi uporabljamo izdelke, ki jih je treba proizvesti. Mi vsi tudi delamo: v službi, v šoli ali pa vodimo gospodinjstvo. Kako definiramo delo in kako
bo to v bodočnosti izgledalo? Z interaktivno potjo v svet proizvodnje in dela si lahko naročimo nek fiktivni izdelek, čisto po lastnem okusu. Proizvodni proces tega izdelka je v središču dogajanja, mi pa lahko razmišljamo o možnosti izdelave in družbenih vprašanjih dela v bodočnosti.
Naročiti si čisto individualen izdelek- to ni noben problem, ali pa? Individualno naročilo: tu stremimo za tem, da tak izdelek "Št.1" ne bi bil dražji kot izdelki, proizvedeni v masovni proizvodnji. Prikazano je zgodovinsko, sedanje in bodoče
obnašanje konzumentov (uporabnikov predmetov). Ideja "Mass Customization" pomeni, da možnosti "masovne proizvodnje" uporabimo fleksibilno za individualiziran produkt. Tu se vrstijo številna vprašanja, ki se pojavijo ob individualiziranem produktu: Ali ta je produkt zanimiv za nekoga in kolikemu delu teh preko 7,5 milijarden ljudi je ta vizija zanimiva.
Sledijo prikazi za produkcijo: smart proizvodnja, interakcija med človekom in robotom, drugače izdelovati, skupno kreirati, povezovati se ter tako stvari spreminjati. V permanentni kontroli gre za zagotovitev kontrole kvalitete.

Lahko se udeležimo vodstev po razstavi, ki trajajo 50 minut (za odrasle in otroke nad 10 let).
Otroške delavnice -Kinderworkshop: digibot- digitalni izobrazbi na sledi, trajanje delavnice 120 minut, za otroke od 7 let dalje.
Otroška delavnica: zum zum, robotna čebelica se vozi okrog: za otroke od 4 do 7 let. Odrasla oseba naj pri tej delavnici otroka spremlja.

Interaktivna Workshop delavnica: techLAB, odprta je od četrtka do nedelje od 14:30 do 17:30 ure.

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Donauturm/Stolp ob Donavi#Wien

Ringstrasse/Prstan, Mestna hiša #Dunaj

Stephansdom/Stolnica sv.Štefana/#Wien