hdgö Hiša zgodovine Avstrije#Wien

HIŠA  ZGODOVINE AVSTRIJE
hdgö
www.hdgoe.at

ÖSTERREICHISCHE NATIONALBIBLIOTHEK
Neue Burg-Heldenplatz

Razstava:

ODHOD V NEZNANO - AVSTRIJA OD LETA  1918 DALJE
od 10.11. 2018 do 17.5.2019

Prost vstop: 10. 11., 11.11. in 12.11. von 11. bis 18 Uhr

Neue Burg am Heldenplatz mit "hdgö"
Heldenplatz_Foto_Stefan_Fuhrer_cjpg

"Hiša zgodovine Avstrije" je prvi sodobni muzej republike Avstrije, ki nas vabi, da se spoznamo z njeno ambivalentno zgodovino. Začetek muzeja je leto 1918, ko se je ustanovila demokratična republika Avstrija po koncu prve svetovne vojne. Tema muzeja  so družbene in politične spremembe kot tudi vprašanja, ki danes zanimajo Evropo in Avstrijo. Muzej je koncipiran kot diskusijski forum in nudi številne posredovalne načine ter inovativno spletno stran  z novimi perspektivami na preteklost in sedanjost Avstrije in seveda pogled v prihodnost.  Prva svetovna vojna je bila končana, habsburška monarhija je razpadla, prihodnost nove države je bila popolnoma negotova. Nova razstava se posveča zadnjim 100 let avstrijske zgodovine. Izhodišče razstave so izkušnje in upanja ljudi, ki so povezane z nastankom nove republike (prvi prostor). Meje nove države so bile dokončne šele leta 1921, ko se pokrajina Burgenland priključila Avstriji. Film, ki kaže množico ljudi pred parlamentom, kako se veseli nastanka nove države, je v prvem prostoru tega 800 m2 velikega muzeja.
Vidimo lahko koledar Sigmunda Freuda iz leta 1918, ki si je vanj beležil te dogodke nove nastajajoče države.

Pogled na razstavi:po letu 2008
zelo pomembno: Krajevne table na Koroškem
 v slovenščini, kako je do tega prišlo
Foto: M.Majcen

V naslednjem prostoru je na desni strani razvrščenih  deset koj, za vsakih 10 let po ena, kjer se nahajajo nekateri predmeti, plakati, fotografije in teksti, ki pojasnjujejo to desetletje. V sredini prostora pa je prikazan gospodarski razvoj Avstrije, vpliv svetovne krize leta 1929 in propad največje banke Avstrije "Credit Anstalt" leta 1931. To je povzročilo veliko

gospodarsko krizo, in strankarske boje (državljansko vojno) kar je vodilo do razpustitve parlamenta in kot posledico diktaturo od leta 1933 do 1938 (Dollfuß - Schuschnigg diktatura). Sledila je nacistična diktatura (1938- 1945). V tem času je Avstrija prenehala obstojati kot država, ker je bila priključena k Nemčiji.

V področju "Spomini"  vidimo takoimenovanega "Wadheimovega konja" -
leseno skulpturo v podobi konja, ki so jo izdelali v Republikanskem klubu.
Po letu 1945 se je Avstrija dolgo predstavljala kot prva žrtev nacionalsocializma. Zelo dolgo je trajalo, da so se začeli zanimati za to preteklo obdobje in ga postavili v pravo luč.

Koja v hdgoe:  Primer krajevne table na Koroškem po rešenem
problemu v obdobju 2008-2018
Foto: M. Majcen

10.11. 2018 je od 13:00 ure dalje program pred Neue Burg, kjer bodo nastopali znani glazbeniki avstrijske pop scene. Ogled muzeja je možen, prost vstop!


Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Donauturm/Stolp ob Donavi#Wien

Ringstrasse/Prstan, Mestna hiša #Dunaj

Stephansdom/Stolnica sv.Štefana/#Wien