Leopold Museum Poti na prosto#Wien

LEOPOLD MUZEJ

MuseumsQuartier
Museumsplatz 1, 1070 Wien

www. leopoldmuseum.org


POTI NA PROSTO
od Waldmüllerja do Schindlerja

razstava od 06.12. do 28.04.2019


Otto von Thoren: Skica "Kopališče pri Trouvillu" 1880
Foto: Leopold Museum Wien, Manfred Thurnberger



Leopold muzej na Dunaju je bil  en mesec zaprt, ker pripravljajo na strehi
muzeja nov komunikacijski center in razgledno točko, imenovano "Libella". Sedaj so muzej ponovno odprli s štirimi novimi razstavami na treh etažah, dve etaži pa sta še vedno zaprti zaradi gradbeni del. 
Obnovljen je vhodni del muzeja z razstavo "Dunajska garderoba", ki jo je kreiral Arbesser, fotografirala pa Elfi Semotan, znana modna fotografinja. Obleke so inspirirane na dunajskem modernizmu z blagom iz tekstilne manufakture Backhausen.
V pritličju se nahaja tudi nova razstava Klimt- Moser- Gerstl, kjer so predstavljena glavna dela teh umetnikov, o Gerstlu pa se pripravlja nova samostojna razstava za leto 2019.

V grafičnem kabinetu je nova razstava "Skriti zakladi", kjer so razstavljena dela, oljne slike ali zgodovinski predmeti, ki jih je treba obnoviti. Na ta način iščejo potencialne botre, ki bi naj financirali obnovo teh objektov, ki jih sicer ni možno razstavljati.


Ferdinand Georg Waldmüller, Prekinjeno romanje, 1858
Foto:Leopold Museum Wien, Manfred Thumberger


Na minus drugi etaži pa je razstava "Poti na prosto", kjer lahko vidimo lepe oljne slike zlasti s predstavitvijo narave, ki do takrat še ni bila priznana kot pomemben motiv, ki ga bi bilo vredno slikati. 

Rudolf Ribarz, Jablana, 1875
Foto: Leopold Museum Wien, Manfred Thumberger
Pokrajinsko slikarstvo 19. stoletja od njegovig začetov je predstavljeno
na majhnih kot tudi na velikih formatih, kjer mi je posebej ugajala majhna slika Olge Wisinger-Florian, kateri bo v naslednjem letu od maja do oktobra 2019 posvečena posebna razstava. Bila je učenka Emila Jakoba Schindlerja, ki je nadaljevala njeno lastno pot v ekspresionizmu. Njene slike so priljubljene na trgu slik in dosegajo visoke cene.

Tudi Oskar Kokoschka bo imel svojo posebno razstavo, ki je sedaj predstavljena v Švici, v Zürichu (od 06.04. do 08.07.2019).
Leto bo pisano s še nekaj drugimi razstavami.

Število obiskovalcev v letu 2018 bo prvič doseglo 500.000. To je seveda
pogojeno s številnimi jubilejnimi razstavami tega leta, zlasti pa z razstavo
privatne zbirke Heide Horten. Dohodki so se s tem povečali od 1,5 na 6,5 milijonov evrov. To se je treba zlasti zahvaliti sponzorskim aktivnostim
Patron-Circle, tu lahko omeninim nekdanjo direktorico Belvedera Agnes Husslein.

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Donauturm/Stolp ob Donavi#Wien

Ringstrasse/Prstan, Mestna hiša #Dunaj

Stephansdom/Stolnica sv.Štefana/#Wien