8.marec#Wien

VOLKSKUNDEMUSEUM WIEN
Etnografski muzej na Dunaju
Laudongasse 15-19, 1080 Wien
www.volkskundemuseum.at

100 let ženske volilne pravice

Mislijo politično!!

razstava  od 8. marca do 25. avgusta 2019

odprto od torka do nedelje od 10.00 do 17.00,
v četrtek od 10.00 do 20.00 ure

Pogled na razstavi "100 let ženske volilne pravice" v Etnografskem muzeju na Dunaju. Foto: M.Majcen


Z ustanovitvijo republike Avstrije v novembru 1918 leta je bil položen mejni kamen za enakopravnost med moškim in žensko: tajna, splošna, enaka volilna pravica brez ozira na spol. Ženska volilna pravica je pogojevala številne globoke spremembe na mnogih družbenih področjih. 100 let po tem , ko so ženske bile lahko izvoljene v parlament, nam razstava "Mislijo politično!" prikaže" kaj vse se je v tem času dogajalo za uveljavitev ženske v družbi.

Za politično participacijo žensk poteka borba že od 1848 leta, ki traja vse do danes. Z razstavo "100 let volilne pravice" , potem ko so 4.marca
1919 prve ženske zasedle svoja mesta v parlamentu, so prikazana kraji, kjer je ta borba za uveljavitev potekala. To se je lahko dogajalo na delovnih mestih, doma, v društvenih prostorih socialistične partije, pa tudi v prostorih, kjer so se zbirale samo ženske. To so bile aktivistke, volilke in političarke. Dobimo vpogled, kako je v tem času potekal boj za polično emancipacijo državljanke in volilke in kako se je to v sto letih spreminjalo. Tu smo bile ženske v Sloveniji po drugi svetovni vojni na boljšem kot ženske v Avstriji, ki so še dolga leta po tej vojni morale vprašati moža, ali bi se lahko zaposlile in podobno. Prikazano je tudi obdobje nacional-socializma(1933-1945) ko je bila ta volilna pravica ženskam zopet odvzeta. Ženske so bile izvoljene za načelnice občine in kot zastopnice v deželnih vladah ali v parlament.

Gibanje za ženske pravice je bilo del mednarodnega gibanja. Največ pravic so si pridobile ženske v Sovjetski zvezi po revoluciji 1917 leta.
Nekatere ženske aktivistke so delovale mednarodno, nekatere pa so se osredotočile samo na delo na domačem področju v državi Avstriji.
Kriterij, katere ženske lahko volijo: prostitutkam ni bilo dovoljeno volilti, ker so živele "nemoralno".


8.marec

Pogled na razstavi: delo doma naj bi si delila na
 polovico žena in moški, delo v tovarnah naj bi bilo tako dobro plačano
kot to dobijo moški, Foto: M.Majcen
Mednarodni dan žena je prvič proslavljen 1911 leta, takratna Avstro-Ogrska je ta dan tudi praznovala. 
Leta 1908 je v Ameriki ustanovljeni ženski komite, ki je leto pozneje pričel boj za volilno pravico žensk. Leta 1910 je na mednarodni konferenci socilalističnih žensk nemška delegatka Klara Zetkin predlagala, da se uvede "dan žena". Leta 1911 je bil "dan žena" prvič proslavljen na Danskem, v Austro-Ogrski, Nemčiji in Švici ter v ZDA. Zahteva je bila :
ženska volilna pravica. Leta 1917 pričnejo prvič demonstrirati delavke, kmetice in žene vojakov v Rusiji. Nezadovoljstvo pripelje do februarske revolucije. Leta 1922: svetovni dan žena se enotno praznuje v različnih državah. V letih 1933 do 1945 postane to materisnki dan, ki ga dobro proslavijo. Od 1950 do 1960-tih let se ta dan bolj praznuje kot praznik ne pa kot dan za priboritev ženski pravic.
1970-leta: Novo žensko gibanje naredi dan žena za dan solidarsnosti med ženskami vseh političnih smeri in socialnih slojev. 
1975. leta je Mednarodni dan žena v Združenih narodih prvič proslavljen kot praznik.
1980-leta: nekateri vidijo v Svetovnem dnevu žena praznik žensk, frugi pa ga smatrajo za bojni dan za ženske pravice.
2011 leta: ob 100 letnici Svetovnega dneva žena gre za uveljavitev enakih možnosti za ženske v gospodarstvu, politiki in družbi.
2016 leta: v Avstriji se vršijo ob 105 Mednarodnem dnevu žena številne akcije. Dunaj se predstavi kot mesto "velikih hčerk".
2019: letožnji moto je " Balance for Better" - "ravnotežje k zboljšanju".

(Povzeto po Kurier 03.03.2019)

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Donauturm/Stolp ob Donavi#Wien

Ringstrasse/Prstan, Mestna hiša #Dunaj

Stephansdom/Stolnica sv.Štefana/#Wien