KunsthallePeterFriedel#Wien


KUNSTHALLE WIEN
MQ- Museumsplatz 1, 1070 Wien
www.kunsthallewien.at



PETER FRIEDL.TEATRO

razstava od 22/3 - 9/6 2019

Peter Friedl Teatro Popular (2016-17) Detajl,
Courtesy umetnikov in Lumiar Cite, Lissabon,
Foto: Daniel Malhao

Dela Petra Friedla imajo mnogoštevilne obraze in so heterogena z ozirom na medije in stil, ki jih uporablja. To so primeri predlogov in rešitev za estetske probleme z ozirom na našo politično in zgodovinsko zavest. Pri
iskanju za novimi pripovedovalnimi modeli raziskuje konstrukcijo in meje
predstavitve. Pri tem uporablja konceptualne strategije kot transfer ali tudi novo interpretacijo žanra iz zgodovine v moderni čas.

Razstava Teatro v Kunsthalle Wien se koncentrrira na vrsto ponavljajočih se tem v Friedlovih delih: model, jezik, zgodovina, prevajanje, teatralika.
Osrednji del razstave je na dokumenta 14 prvič predstavljena filmska inštalacija Report (2016). Tekst praškega filozofa Kafke "Poročilo neke akademije" (1917), ki predstavljao poročilo o integraciji v človeško družbo za opico Rotpeter. Dvajset igralcev poroča v svojem materinem jeziku
izvlečke z tega teksta. Nihče pa ne poroča v nemščini, ki je bila materni jezik Kafke. Igra se odvija v Narodnem gledališču v Atenah.
Dela The Dramatist (Black Hamlet, Cazy Henry, Giulia, Toussaint (2013) in Teatro Popular (2016-2017) so nadaljne predstavitve Friedlovega gledališča. Tu uporablja stare oblike gledališča kot je marionetni teater.

Pogled na razstavi:Peteer Friedl Teatro, Kunsthalle Wien 2019,
Foto: Jorit Aust: Peter Friedl

Peter Friedl (rojen 1960 v Avstriji) je v Berlinu živeči umetnik. Njegova dela so mednarodno velikokrat razsavljena kot na primer v Madridu v Museo National Centro de Arte Reina Sofia, v Parizu v Centre Pompidou, v Ameriki, na Nizozemskem in v Hamburgu. Udeležuje se številnih mednarodnih festivalov kot so Beneški bienale, Berlinski bienale in še mnogih drugih. 
Pričujoča razstava bo na ogled v Franciji, v Nimes, v Musee d'art contemporain od 25/10 2019 do 1/03 2020.

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Donauturm/Stolp ob Donavi#Wien

Ringstrasse/Prstan, Mestna hiša #Dunaj

Stephansdom/Stolnica sv.Štefana/#Wien