Burggarten/Dvorni vrt #Dunaj

Kaj je kje na Dunaju

Burggarten

Opernring/Burgring

Burggarten je najstarejši vrt na Dunaju, prva omemba sega v leto 1339.Prvotno je bil med Michaeler platzom in Josefsplatzom. Napolen je razstrelil grajsko utrdbo 1809 leta, tako so vrt preselili na današnje zemljišče. Med Leti 1817 in 1820 so ga na novo uredili. 
V njegovo oblikovanje se je vmešaval tudi tedanji cesar Franc I., ki se je izučil kot vrtnar. Večkrat so ga tudi preuredili. Z gradnjo Neue Burg (Novi dvor) so ga zmanjšali. Zadnje preoblikovanje izvira iz časa med 1900 in 1919 leta, ko so ga odprli za javnost.
V vrtu je nekaj spomenikov in zgradb.Zelo   
lepa je Palmenhaus, ki je urejena v secesion-stilu (jugendstilu). Zgrajena 
je bila med leti 1902-06. Je kombinacija zidanega paviljona in železno-steklene konstrukcije. V dvignjenem srednjem delu je en del zidane fasade z jonskimi polstebri. Okrašena je z vazami, doprsnimi kipi in figurami dečkov. Tudi oba stranska dela imata vhode z jonskimi polstebri.
V srednjem delu Palmenhausa je kavarna, v levem delu je Hiša metuljev
(Schmeterlinghaus).

Mozartov spomenik: pozno historični Mozartov spomenik iz marmorja je stal 1896 leta pred Albertino (kipar Viktor Tilgner). Od 1953 leta se nahaja
v Burggartnu in je eden največ fotografiranih dunajskih motivov (slika na začetku).
Vhod v vrt z Goethegasse (Burggartentor) je pozno historičen polkrožen portal z orlom na vrhu in kovanimi železnimi vrati (Ludwig Baumann).
Herkules vodnjak, spomenik cesarja Franca Jožefa I.,spomenik Franza I. in spomenik menihu Abraham a Sancta Clara (zelo popularen pridigar v 17.stoletju) imenovan, so še dodatne zanimivosti v vrtu.

Želim vsem lepe praznične dni in prijetno bivanje na Dunaju!

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Donauturm/Stolp ob Donavi#Wien

Ringstrasse/Prstan, Mestna hiša #Dunaj

Stephansdom/Stolnica sv.Štefana/#Wien