Sacher-torta/Hotel Sacher #Dunaj

Kaj je kje na Dunaju

Hotel Sacher in torta

Philharmonikerstrasse 4, dosegljiv  z tramvaji 1,2,D,71 in U4, U1, U2 postaja Karlsplatz
Hotel Sacher z zahodne strani, stoji za Opero 

1832 je bil 16-letni Franz Sacher vajenec v knežji kuhinji državnega kanzlerja Metternicha. Dobil je nalogo, da za važne goste naredi posebno torto. Mlademu Sacherju je uspela mojstrovina. Čokoladno torto, ki je imela pod čokoladno glazuro fino marelično marmelado je serviral z veliko stepene smetane. Torta je postala svetovni uspeh. Iznajditelj torte je odpovedal službo pri Metternichu in postal trgovec z delikatesami in vinom v Weihburggasse. Njegov sin Eduard je v letu 1873 odprl lokal na 
Kärtnerstrasse, ki ga je opremil po pariškem zgledu s separeji. To je zelo ugajalo fini dunajski družbi. V najkrajšem času je bil to najbolj priljubljen lokal na Dunaju. Samo tri leta za tem je odprl hotel. Zgradil ga je na mestu, kjer je stala prejšnja Dvorna opera. Hotel je bil zelo razkošen.
Leta 1880 se je Eduard Sacher poročil mesarjevo hčerko Anno Mario Fuchs. V naslednjih letih je postala Anna Sacher legendarna osebnost na Dunaju. Z veliko spretnosti je vodila hotel tudi po smrti njenega moža. Bila je znana po njenih cigarah, njenih buldogih(psih) in njenega mogočnega vtisa. Po njeni smrti 1930 leta sta hotel prevzeli družini Siller in Gürtler. Potomci Gürtlerjev vodijo hotel še danes.
Poslopje je zgrajeno v strogo historičnem stilu s pilastri in kariatidami. V notranjsti prevladujejo lesene in marmorne obloge in dragocene tapete iz blaga. V foajeju sta dve marmorni doprsji, ki sta bili prvotno v palači Dumba.
Hotel Sacher je  luksuzni hotel s petimi zvezdicami in z vsemi pripadajočimi pritiklinami. Torto s kavico se dobi v Sacher kavarni ali Sacher Stuben, za domov se kupi torta v lokalu na Kärtnerstrasse.

Vroča čokolada in Sacher tortica

Lieratura za vsa poslopja na Ringstrasse: Michael Schmid: Die wiener Ringstrasse ( zvezki 1, 2, 3).

Poglejte tudi aktualne bloge, kjer opisujem prihodnje in aktualne dogodke
na Dunaju!

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Donauturm/Stolp ob Donavi#Wien

Ringstrasse/Prstan, Mestna hiša #Dunaj

Stephansdom/Stolnica sv.Štefana/#Wien