Grad Weilburg v Badnu-simbol velike ljubezni#Dunaj15

Kaj je kje na Dunaju

Grad Weilburg v Badnu pri Dunaju

Od 24.04. bis 01.11.2015, od torka do nedelje in ob praznikih od 10. do 18.ure, 2500 Baden, Kaiserhaus, Hauptplatz 17. Vstopnina: odrasli 6 evrov, znižano 3 evre (za učence, študente, vajence in vojake na služenju roka), upokojenci 4 evre.

Kako priti v Baden: z Badenskim tramvajem (Badener Bahn), končna postaja na Dunaju: pred Opero, od končne postaje v Badnu še 3 minute do Hauptplatz. Naslednja možnost je regionalna in hitra železnica (Schnellbahn), v 9 minutah ste od železniške postaje Baden na Hauptplatzu. Z avtom: A2, izvoz Baden.

Baden pri Dunaju je majhno zdraviliško mestece (vrelci z žveplom), ki je postalo slavno, ker si ga je cesar Franc v začetku 19. stoletja za poletne mesece izbral kot svoje počitniško domovanje. Vsi okrog cesarja so si tudi želeli preživeti počitnice v njegovi bližini, tako se je mestece začelo razvijati in ima še danes veliko hotelov in lepih privatnih vil. Tudi cesarjev
brat nadvojvoda Karl, si je v neposredni bližini Badna zgradil lep grad, o katerem izvemo marsikaj na razstavi, ki so jo v petek, 23. aprila slavnostno odprli. V Badnu je ogleda vreden tudi zdraviliški park z lepimi drevesi in nekaterimi spomeniki, kot na primer Beethovnov spomenik.
Cvetoče drevo v zdraviliškem parku

Nadvojvoda Karl, cesarjev brat, je v zgodovini znan kot dober vojskovodja. Ko je Napoleon zmagoval po Evropi, je njemu uspelo premagati Napoleona v bližini Dunaja, pri Aspernu. Udeleževal se je številnih bitk, ki so jih takrat vodile
evropske kraljevske hiše proti Napoleonu. Vedno je bil uspešen, če pa ni videl možnosti za zmago, ni pristal na sodelovanje.
Avstrijci ga podobno častijo kot princa Eugena von Savoyen, ki je premagal Turke. Oba vojskovodje sta bila zelo dobro poplačana za svoje vojaške uspehe. Zasluženi denar sta investirala v 
čudovite gradove, princ Evgen je dal zgraditi najmanj štiri. 
Grad Weilburg je dal zgraditi nadvojvoda Karl za svojo ženo Henriette. Če stroške za izgradnjo preračunamo v današnjo vrednost, je grad stal 13 milijonov evrov. Grad je ob koncu druge svetovne vojne pogorel (v aprilu
1945), ko so nemški vojaki, ki so tam živeli med vojno, zažigali dokumente. Plameni so tako preskočili na grad, ki je popolnoma pogorel.
Če si ogledamo razstavo, njegov nastanek in zgodbo o njegovih lastnikih, lahko razumemo, da je nastala velika nepopravljiva škoda. 
Maketa gradu z razstave, izdelana Ramstorfer
Od 1945 do 1964 leta je bil grad popolnoma odstranjen iz Helenine doline
( Helenental), ostal pa je mit o njem.

17. septembra 1815 se je 44-letni nadvojvoda Karl, sin cesarja Leopolda II., poročil s takrat 18-letno princeso Henrietto von Nassau Weilburg. Leta
1820 je naročil takratnemu najboljšemu arhitektu Josephu Kornhäuslu naj mu zgradi poletno rezidenco v Badnu pri Dunaju, ki jo je potem podaril svoji ženi in jo imenoval Weilburg. Razstava spominja na pomembno klasicistično delo, njegove stanovalce in predvsem na njegove izredne 
osebnosti: nadvojvodo Karla, "zmagovalca pri Aspernu", in njegovo ljubko
Portreta Henriette in Karla ob zarok



soprogo Henrietto, ki je poleg drugih zaslužnih del uvedla na avstrijskem dvoru, nato pa še po vsem K.inK. področju, postavljenje božičnega dreveščka, danes novoletne jelke.

Pismo Napoleona- original
Njun zakon je bil eden od redkih v družini Habsburg, ki je bi srečen. Dobila sta šest otrok, za katere sta skrbela prav po meščansko. Sinovi so bili tako kot oče, pomembni avstrijski vojskovodje. Henriette je s komaj 32 leti je zbolela za škrlatinko in umrla. Grad Weilburg je podedoval njen 12 letni sin, vzdrževanje gradu pa je do svoje smrti prevzel oče, nadvojvoda Karl.

Izlet v Baden se lepo zaključi v kašnem lokalu, na primer Cafe Restaurant Sissi, kjer pa je najbolje naročiti klasične dunajske zrezke.
Nedaleč od Kaiserhaus: restavracija Sissi





Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Donauturm/Stolp ob Donavi#Wien

Ringstrasse/Prstan, Mestna hiša #Dunaj

Stephansdom/Stolnica sv.Štefana/#Wien