Francosko veleposlaništvo#Dunaj

Dan spomenika na Dunaju in v Avstriji 27.09.2015

Francosko veleposlaništvo Avstrijski zvezni urad za spomeniško varstvo (BDA Bundesdenkmalamt)
vsako leto omogoči ogled njihove centrale v Hofburgu in številnih drugih znamenitosti po celotni Avstriji. To je prispevek k evropski iniciativi European Heritage Days (EHD) in letni spomeniški event v Avstriji. Vsaka zvezna dežela ima na ogled svoje znamenitosti. Kaj bi si želeli ogledati je najbolje pogledati na spletni strani www.tagdesdenkmals.at po programih posamičnih zveznih dežel. Ogledi na ta dan so gratis z vodstvom, mnoge znamenitosti pa si je možno ogledati le na ta dan, ker sicer niso odprte za javnost. Velikokrat je potrebna prijava za te oglede, ki je možna od 14.9.2015 dalje na spletni strani pri posamezni znamenitosti. Nekateri objekti so zelo obiskani in je število obiskovalcev omejeno, tako, da je treba pohiteti s prijavo (na pr. francosko veleposlaništvo).

Na Dunaju je mnogo skrivnostnih in neodkritih mest, ki jih samo na Dan spomenika pokažejo javnosti. Letos so izbrali temo "Ogenj in plamen".
Leto 2015 je v znamenju praznovanja "150-letnice Ringstraße-Prstana", tako si je na ta dan možno ogledati z vodstvom številne palače na Prstanu, ki sicer za publiko niso odprti (na pr. sedež OPEC na Parkringu).
Ne pozabite na prijavo preko spletne strani!

Sama sem si lansko leto na Dan spomenika ogledala Francosko veleposlaništvo, ki je zgrajeno v stilu Art Nouveau in ga lahko razumemo tudi kot hvalnico avstrijskemu jugendstilu.
Na ogled nekaj  nekaj slik, ki vam bodo pomagale pričarati čudovitost te palače. www.ambafrance-at.org
Naslov: Technikerstraße 2, 1040 Wien


Francosko veleposlaništvo - vhod
Po hodnikih visi mnogo tapiserij
Stopnišče
Hodnik v prvem nadstropju
Svečnik v eni od dvoran
Kljuka za odpiranje balkonski vrat
Francosko zunanje ministrstvo je v letu 1901 dalo arhitektu Georges-Paul
Chedane nalogo, da zgradi novo veleposlaništvo na Dunaju. Ta je izbral najboljše umetniške rokodelce v Franciji. Ograjo svečanega stopnišča, ki se virtuozno vije od nadstropja do nadstropja, so izdelali v delavnicah Majorell v Nancyju. 
Saint Gobain je prispeval ogledala in porcelanska manufaktura Sevres
nekatere okrasne predmete. Dunajska tradicionalna hiša Freissler und Fuglister je zgradila v "Modern Style" okrašen lift.
Od začetka je bilo veleposlaništvo zelo občudovano, kmalu nato pa zaradi velike modernosti kritizirano. Eden od takratnih veleposlanikov je kritiziral, da  hiša ni v soglasju s takratno habsburško arhitekturo. 1910 leta je nastala dvanajstdelna zbirka akvarelov " Moderni čas in njegove iznajdbe" slikarja Andre Devambeza. Ta je veleposlanika tako razjezila, da jo je poslal nazaj v Francijo. Šele od leta 1993 se nahaja zopet v veleposlaništvu na Dunaju.
Po drugi svetovni vojni so nekoliko poškodovane prostore renovirali, vendar na žalost ne tako lepo, kot so bili prvotno. Nekateri so postali navadne pisarne za rabo veleposlaništva. Virtuelni sprehod po veleposlaništvu si lahko ogledate na www.ambafrance-at.org/Geschichte der Botschaft.

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Donauturm/Stolp ob Donavi#Wien

Ringstrasse/Prstan, Mestna hiša #Dunaj

Stephansdom/Stolnica sv.Štefana/#Wien