Izlet v Julijske Alpe in na morje#Dunaj

Reka Radovna
Plitka struga Radovne
Izlet v slovenske Julijske Alpe

Preko Bleda, Gorij sem se pripeljala v dolino Radovne, bistre gorske reke, ob kateri smo nadaljevali pot do vasi Krnice. Bil je zelo lep izlet v čudovitem vremenu.


Jez na reki Radovni
Pokljuka iz doline proti Krnici
Dolina Radovne v celoti leži na območju Triglavskega narodnega parka, ime ji daje čudovita alpska reka Radovna, ki je dolga približno 20 km. Izvira v Zgornji Radovni, od svojega izliva v Savo Dolinko pa opravi okoli 250 metrov spusta. Reka Radovna je ujeta med planoti Pokljuka in Mežaklja, ki senčita dolino po kateri teče. Senčna lega ustvarja zelo izrazito alpsko podnebje. Izlet si poljubno organiziramo. veliko je zgodovinskih in naravnih posebnosti za občudovalce rastlin in živali. Lahko se sprehajamo, tečemo ali kolesarimo, kogar ne moti hladna voda, se lahko na hitro  okopa....

Izlet v Koper

Nekaj utrinkov z naše obale....
Sončni zahod v Kopru, blizu stadiona


Fontana na krožišču, ko se pripelješ v Koper


Jedilnica v hotelu Koper


Hotel Koper v centru Kopra ( 3 zvezdice)
Koper je edino trgovsko pristanišče na 47 km dolgi slovenski obali.
Nastal je iz majhnega naselja na otoku v Tržaškem zalivu. Grki so ga poimenovali Aegide, Rimljani pa Capris, Capre.
Leta 568 so prebivalci iz bližnjega Trsta zbežali pred Langobardi v Koper.
Bizantinski cesar Justinan II. je kraj poimenoval Justinopel. 
Leta 932 je že obstojalo trgovanje med Benetkami in Koprom. V vojni med Benetkami in Sveto rimsko državo nemškega naroda se je Koper postavil na nemško stran in zato kot nagrado dobil priznane mestne pravice leta 1035. V letu 1278 je postal Koper del Beneške republike. Leta 1420 je akvilejski patriarh predal svoja posestva v Istri Benečanom. Tako je Koper postal upravni center beneške Istre. Poimenovali so ga Capo d'Istria - glavno mesto Istre. Prebivalstvo je naraslo na 12.000 prebivalcev, v 16. stoletju pa se je njihovo število zaradi razsajanja kuge močno zmanjšalo.
Leta 1815 je Koper pripadel Avstriji. Zaradi bližnjega Trsta je kot pristanišče izgubil na pomenu. Tako je Koper ostal majhno mesto. Leta 
1918 je postal Koper in vsa slovenska obala italijanski, 1954 pa jugoslovanski. Od leta 1991 spada Koper k neodvisni Sloveniji in je njeno trgovsko pristanišče. Koper je tudi sedež Univerze Primorska.

(Tekst povzela po internetni strani).

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Donauturm/Stolp ob Donavi#Wien

Ringstrasse/Prstan, Mestna hiša #Dunaj

Stephansdom/Stolnica sv.Štefana/#Wien