Schneeberg/Snežna gora#Wien

Schneeberg/ Hausberg der Wiener
Snežna gora/ "hišna gora" Dunajčanov


Schneeberg postane leta 1801 "hišna gora" Dunajčanov in se razvije v promenado nad drevesno mejo. Leta 1805 se cesar Franc I. povzpne kot eden prvih od avstrijskih in madžarskih plemenitašev na to goro, katere najvišji vrh je 2075 m (Klosterwappen), konec 19. stoletja je izgrajena Zahnradbahn/ železnica z zobniki, danes imenovana Salamander, ki ima svoj začetek v Puchbergu (577 m). Tako se danes
Fischerhuette na 2061 m nadmorske višine, drevesna meja je razločno vidna
lahko brez truda povzpneš na višino 1800 m (Bergbahnhof/Hochschneeberg). Vzpon te železnice je 1219 m, njena dolžina je 9,85 km, položenih je 11000 pragov, največji vzpon je 20 % in proti vrhu pelje železnica skozi dva tunela. Čas vožnje je 40 minut. Na planoti je možno hoditi do različnih točk, do Fischerhütte, kjer si odpočiješ in poješ kosilo in nato okrepčan zavzameš najvišji vrh Klosterwappen, od kjer je čudovit razgled na bližnje gore. Sama sem se tokrat povzpela "samo" do vrha Waxriegel na 1888 m nadmorske višine.



Vlak Salamander je pravkar prispel iz doline na Schneeberg
Na vrhu Waxriegel (1888 m) je čudovit razgled na Rax (tudi "hišna gora" Dunajčanov), na Wechsel (čez katerega se peljemo proti Sloveniji), v dolino k vasici Puchberg. Od tu je samo 282 km oddaljen Trst, Dunaj pa samo 64 km, seveda zračne linije.
Pogled na Rax, smer proti Trstu in Sloveniji
 Pozimi so v tej okolici lepa smučišča, poleti pa čudovite pohodniške poti.
Cerkvica, posvečena cesarici Elizabeti, ženi predzadnjega cesarja Franca Jožefa

Dostop do Schneeberga: z avtom po A2 do Wiener Neustadt, nato po B26 do Puchberga ob Schneebergu.
Z železnico: iz Dunaja do Wr. Neustadta, nato se prestopi na lokalni vlak
proti Puchbergu.
Za lastnike NÖ Card je vožnja na goro gratis, sicer stane vožnja (navzgor in navzdol) na Schneeberg 36 euro. Za otroke do 15 leta je 50 % popusta. Tickets je treba rezervirati po internetu ali po telefonu, ker je sedaj poleti vse razprodano.
www. schneebergbahn.at ali tel. +43 2742 36 09 90 99.

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Donauturm/Stolp ob Donavi#Wien

Ringstrasse/Prstan, Mestna hiša #Dunaj

Stephansdom/Stolnica sv.Štefana/#Wien