Beethoven muzej#Wien

BEETHOVEN MUSEUM/muzej
Probusgasse 6, 1190 Wien


Odprt od torka do nedelje od 10. do 13. ure in od 14. do 18. ure.

Ludwig van Beethoven pri komponiranju

Dunaj je dobil svoj prvi Beethovnov muzej: tam lahko vidimo ostanke izbrisanega posvetila Napoleonu, iz jeze razbit doprsni kip, poslušamo lahko kako je slišati, če si skoraj gluh, najdemo pa tudi ključ za njegovo krsto.

Okrog eno uro so potrebovali sodobniki Beethovna, da so prišli iz centra v Heiligenstadt, takratno predmestje Dunaja. Danes potrebujemo samo pol ure, da prispemo v to zeleno okolje. Zdravniki so Beethovnu priporočili, da naj se spomladi in poleti preseli v to lepo in mirno okolico, da bi se mu zdravje izboljšalo, izguba sluha pa se seveda ni dala popraviti. Danes to lepo okolje ni več kakšna wellness- točka, z okoliškimi vinogradi pa je tukaj v osmicah naprodaj dobro vince, zato dunajčani radi zahajajo sem.
Hiša v Probusgasse je stara več kot 200 let in ima v sredini bidermajesko 
dvorišče. Beethoven je tu v resnici prebival v stanovanju s 45 m2, ki je imelo pogled v lep vrt. Za muzej so uredili celotno hišo z 250 m2. Razdeljena je v 6 prostorov, ki z različnimi temami prikažejo življenje 
tega slavnega komponista dunajske klasike.
Bidermajesko dvorišče Beethovnovega muzeja v Probusgasse 6
je bilo na dan otvoritve polno obiskovalcev
Kaj vse še lahko vidimo? Razstavljeni so partiturni listi, slike pokrajin in obrazov Beethovna iz različnih obdobij. Od 1792 leta je skladatelj stalno prebival na Dunaju, selil pa se je nenehoma- 40 krat, ker ni nikjer našel miru. Slišimo različne kompozicije, nekatere je slišati v celotnem prostoru, nekatere pa po slušalkah. Vidimo njegovo originalno potovalno skrinjo, s katero se je preselil iz Bonna na Dunaj. Selitve so bile takrat nekaj zelo napornega, njegovo življenje je moral dnevno obvadovati z velikimi težavami. Hiša muzeja se imenuje "pekarna", ker je v tistih časih tam bila v resnici pekarna. Takrat je bil Heiligenstadt zdraviliško predmestje Dunaja, potrebovali so veliko svežega peciva in kruha za številne goste.

Kompliciranosti osebe Beethovna razstava ne uspe pokazati, kljub temu pa zvemo veliko zanimivega.

Kip Beethovna, stoji v preselitveni potovalni skrinji 
Mesto Dunaj se je s tem muzejem oddolžilo temu glazbenemu geniju, ki je večino svojega življenja preživel tukaj.

Kako prispemo do muzeja:

-Z U4 do končne postaje Heiligenstadt, nato z avtobusom 38A samo 2 postaji do Armbrustgasse, nato še nekaj minut peš do Probusgasse 6.
-s Stadtbahn S45 do postaje Heiligenstadt in nato zopet z avtobusom 38A, ostalo glej zgoraj.

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Donauturm/Stolp ob Donavi#Wien

Ringstrasse/Prstan, Mestna hiša #Dunaj

Stephansdom/Stolnica sv.Štefana/#Wien