Naravni park Sparbach#kneževina Lichtenstein

N A R A V N I   P A R K

SPARBACH
Ustanova kneževine Lichtenstein
2393 Sparbach 1
www.naturpark-sparbach.at

V zadnjem tednu oktobra je avstrijski nacionalni praznik, en teden kasneje pa je praznik 1. november, dan mrtvih. V teh dveh tednih se ne dogaja veliko na kulturnem področju, večina muzejev ima na novo odprte razstave, drugi pa jih potem odpirajo po teh dveh tednih, ki so bili posvečeni družinam.

Skupina divjih prašičev v parku Sparbach
Naravni park Sparbach je samo pol ure vožnje z avtom oddaljen od Dunaja. Nahaja se v Dunajskem gozdu/Wienerwald. Po avtocesti proti jugu se
podamo na odcep na zahodno avtocesto proti Salzburgu. V kraju Hinterbrühl je ponovno odcep za Naturpark Sparbach. Odprt je od 1.aprila do 5. novembra vsak dan od 9.-18. ure. Ogledala sva si ta park z našo NÖ Card. Iz seznama krajev, ki jih lahko s to karto obiščemo, sva si ga prvič ogledala. Park je najstarejši naravni park v Avstriji in je v lastništvu Stiftung knez Lichtenstein, torej kneževine Lichtenstein, ki ima v Avstriji v lasti veliko gozdov in drugih objektov. 

Park je čudovit, posebej za sprehod z otroci, ki so navdušeni nad kozicami, oslički
in prosto živečemi divjimi prašiči. Imajo veliko otroško igrišče, sprehodimo pa se tudi lahko do razvaline manjšega gradu.

Razvalina gradu Jahannberg na skali
Področje je v celoti obdano z zidano ograjo in je oblikovano kot park. Tu so ogromna drevesa, travniki, romantična razvalina, vse urejeno še v času bidermajerja (sredina 19. stoletja), seveda pa je danes zelo modernizirano, posebej kar se tiče varnosti obiskovalcev: široke poti, ograjeno otroško igrišče in ograjeno področje, kjer bivajo domače živali. Ne manjka niti mlin na vodo, ki se napaja iz jezera v dolini.

Mlin na vodo v parku Sparbach
Drugič bom obiskala park spomladi ali poleti, saj imajo zelo lepe cvetoče travnike z nekaterimi redkimi in zaščitenimi rastlinami.

Radovedna kozica se veseli obiskovalcev

Lovljenje zadnjih sončnih žarkov v tej
 jeseni

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Donauturm/Stolp ob Donavi#Wien

Ringstrasse/Prstan, Mestna hiša #Dunaj

Stephansdom/Stolnica sv.Štefana/#Wien