TheaterMuseumBosch#Wien

Theater Museum/Gledališki muzej/
Galerija v Akademiji za upodabljajočo umetnost
Lobkowitzplatz 2, 1010 Wien
www.gemaeldegalerie@akbild.ac.at
www.akademiegalerie.at


BOSCH NASTOPI
od 7. novembra 2017
P.P. Rubens (1577-1640) Tri gracije, okrog 1626,
olje na lesu, zapuščina grofa Lamberg-Sprinzensteina,
Dunaj 1822

Galerija Akademije za upodabljajočo umetnost ima od 7. novembra 2017
"najete"  prostore Gledališkega muzeja za dobo treh let, Akademija upodabljajočih umetnosti na Schillerplatzu se namreč obnavlja.
V letih 2015/16, ko je bila 500-letnica smrti Hieronymusa Boscha, Galerija ni dovolila, da bi posodili triptih "Poslednja sodba" za kakšno razstavo v Evropi: "Tako dragocena oljna slika ne sme potovati." Sedaj so jo kljub temu preselili, sicer samo na Dunaju, ker se prostori Galerije in celotne Akademije generalno obnavljajo. 1200 del obsega ta najmanj znana zbirka javno dostopnih slik starih mojstrov v Palais Lobkowitz, kot se tudi Gledališki muzej imenuje, bo sedaj nudila prostor tem izbranim umetninam. Poučevanje študentov Akademije so preselili v nekdanjo 
Ekonomsko fakulteto, ki že leta služi kot rezervna zgradbe, kadar se katere druge univerzitetne zgradbe obnavljajo. Prostori in Gledališki muzej spadajo v KHM/ Umetnostno-zgodovinski muzej in so zelo primerni za predstavitev te zbirke, ki jo je nekoč (1822 leta) zapustil Akademiji grof Lamberg-Sprinzenstein. Bakrorezni kabinet bo tu imel razstave, ki se bodo spreminjale, ostale slike pa bodo tri leta visele, tako kor smo jih videli na razstavi. Prvič gre lahko obiskovalec okrog in okrog triptiha in si ogleda poslikave "pokrovnih" delov, ki so bili v srednjem veku vedno zaprti, odprti so bili le ob nedeljah in praznikih. Mednarodni Bosch Research Center je dobil možnost, da so naredili rentgenske slike. Prvi rezultati posredujejo tezo, da je bil naročnik tega dela anonimen. Raziskave potekajo dalje. Leta 2018 bo Galerija v okviru tiskovne konference poročala o nadaljnih izsledkih teh raziskav. 
22.11. 2017 bo kot zanimivost v neposredni bližini triptihona izvedeno gledališko delo Bosch on Stage avtorja Jeroma Junoda.

Jan C.Vermeyen (1500-1559), Slika starega moškega
1528-29, oljna tempera na lesu, darilo kneza JohannaII
iz Lichtensteina 1925


Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Donauturm/Stolp ob Donavi#Wien

Ringstrasse/Prstan, Mestna hiša #Dunaj

Stephansdom/Stolnica sv.Štefana/#Wien