Loving Vincent film#Wien

Vincent van Gogh
nizozemski slikar
v filmu z "njegovimi" slikami

Trenutno je na Dunaju na sporedu v večih kinematografih film

Loving Vincent.

To je prvi celovečerni film, ki so ga kompletno narisali oziroma naslikali z oljnimi barvami in pojasnjuje okoliščine smrti slikarja Vincenta van Gogha.

Za kaj gre? Po samomoru slikarja van Gogha naroči poštar Joseph svojemu sinu Armandu, naj dostavi zadnje pismo Vincenta van Gogha njegovemu bratu Theu. Po normalni poštni poti se je pismo vrnilo. Armand naj poskusi najti brata Thea na njegovem novem prebivališču.
Ko ga poskuša najti, Armand ugotovi, da je Theo kmalu po smrti slikarja tudi sam umrl (bila sta dvojčka!). Sedaj se začne Armand živo zanimati za van Goghovo življenje, zlasti v zadnjem času, tik pred smrtjo. Prične dvomiti, da je slikar umrl zaradi samomora. Zgodba postane zelo zanimiva, kot kakšen kriminalni film. Osvetljene so različne nastopajoče osebe, s katerimi film pojasnjuje slikarjevo življenje. Film je nominiran za nagrado Oscar v kategoriji risanih filmov. Sama sem se zelo poglobila v zgodbo, tako, da so čudovite risane podobe zelo hitro bežale pred mojimi očmi. Mislim, da si ga bom še enkrat ogledala, sedaj s poudarkom na gledanje slik.

Projekt dveh režiserjev Poljakinje Dorote Kobiela in Angleža Hugh Welchmanna je "nor" in nas popolnoma prevzame, ko spoznamo podatke: 125 slikarjev je dve leti risalo in slikalo za ta film po 94 delih van Gogha. Mnoge slike so razširili, tako, da je nastala celovečerna pripoved.
Film se sestoji iz 65.000 posamičnih slik, ki bi skupno zavzele površino Londona in še Manhattna zraven. Loving Vincent je trumfalna simbioza iz oljnih slik, vizualnih efektov in posamičnih igralcev, ki so skupaj postavili nova merila. Vredno ogleda, če vam ugajajo slike Vincenta van Gogha!

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Donauturm/Stolp ob Donavi#Wien

Ringstrasse/Prstan, Mestna hiša #Dunaj

Stephansdom/Stolnica sv.Štefana/#Wien