Novoletni koncert 2018

NOVOLETNI KONCERT 2018
Musikverein, 1. januarja 2018

 Pozdravi iz palače valčkov:

koncert z velikim dostojanstvom in 
s premalo izvajalne hitrosti

Balet v notranjosti Hofpaviljona v Hietzingu,
spada k Wien Museum in si ga je možno ogledati

Balet k "Stephanijina gavota" A. Czibulke: Rebecca Horner in Roman Lazik
v dvornem paviljonu (Hofpaviion) postaje podzemne železnice Hietzing


Vsako leto se 1. januarja širi po našem planetu (95 držav) vesel dogodek, to je Novoletni koncert Dunajskih filharmonikov, ki nam s tem televizijskim prenosom koncerta posreduje optimizem. Ta oddaja je priljubljena po vsem svetu, kar izhaja iz lepih melodij in iz njenega osrednjega sporočila: moderni časi ne pometejo proč vsega kar je staro. Dunajske melodije valčkov slavijo vedno tudi jubileje starih institucij, ki bodo v letošnjem letu praznovale pomembne obletnice: 
300 let porcelanske Manufakture Augarten, 650-letnico avstrijske Narodne knjižnice in 100-letnico smrti velikega dunajskega arhitekta Otta Wagnerja.

Dirigent Riccardo Muti s svojimi 76. leti še dolgo ne sodi med najstarejše seniorje na dirigentskem pultu Dunajskih filharmonikov. Muti, ki sodeluje z orkestrom že sloraj 50 let, se kot interpret valčkov posveča njihovi častitljivosti. V tem koncertu je razvil poseben zvok, velika  hitrost izvajanja se mu ne zdi pomembna. Posebej lepo so zvenele "Zgodbe iz Dunajskega gozda" kot tudi "Vrtnice iz južnih dežel" (Rosen aus dem Süden), ki se na koncu razvijejo v živahno žuborečo sliko zvokov  h katerim je balet dunajske Opere lahkotno in elegantno zaplesal v gradu Eckartsau in okoliškem parku. Ta grad je pomemben tudi zato, ker je bila tam pred 100 leti podpisana pogodba o koncu Avstro-ogrske monarhije med zanjim cesarjem Karlom in novo nastalo republiko Avstrijo.

Od koncerta samega bi si lahko pričakovali ob začetku novega leta nekoliko več šaljivosti in predrznosti, tako, da se bi lahko vsi poslušalci "zbudili" po dolgi noči. Zelo lepo je zvenela Straussova skladba "Pustni ples", ki spominja na operno izvedbo Giuseppa Verdija. Tudi uvertura "Boccaccio" Franza von Supeeja je predstavila tragičnost te opere. Zelo lepo je upela skladba "Z bliskom in grmenjem", ki je bila prvi dodatek. Ob končni "Radetzky- koračnici" pa so vsi v dvorani lepo ploskali v taktu, ki ga je podajal dirigent Muti.

Naslednji koncert leta 2019 bo vodil nemški dirigent Christian Thieleman, CD h konceru je že v prodaji, od 26. januarja pa bo na razpolago še DVD in Blue Ray.



Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Donauturm/Stolp ob Donavi#Wien

Ringstrasse/Prstan, Mestna hiša #Dunaj

Stephansdom/Stolnica sv.Štefana/#Wien