Albertina#Wien

ALBERTINA
Albertinaplatz 1,1010 Wien
www.albertina.at

DIREKTORJEV IZBOR/
The Directors'Choise

Mojstrovine iz zbirke fotografij
razstava od 7.3. do 10.6. 2018
v Tietze Galleries Albertine


Wilhelm Angerer: Petje blaženih, 1933-1942, Albertina Wien
(c) Zbirka Wilhelm Angerer-Heidrun Angerer, Hamburg
Albertina poseduje 100.000 fotografij obsegajočo zbirko iz preteklega obdobja, deloma od začetkov te takrat  nove zvrsti. Direktor profesor doktror Klaus Albrecht je izbral 120 mojstrovin in jih predstavil v novi razstavi.

Predstavljene so po različnih težiščih, na primer cestna fotografija/ Street
Photography, portrteti, pokrajine, arhitektura, študije plesa,...
Iz najstarejše dunajske šole za fotografijo Višje grafične državne in preizkusne šole/ Höhere Graphische Bundeslehr- und Versuchsanstalt Wien so prevzeli njihovo obsežno zgodovinsko zbirko, v zadnjih 20 letih pa se je zbirka še povečala zlasti z deli  tujih fotografov, kar si  lahko danes ogledamo. 

Garry Winogrand, Beverly Hills, Kalifornien, 1979, Albertina Wien
(c) The Estate of Garry Winogrand, courtesy Fraenkel Gallery, San Francisco
Zelo zanimive so velike fotografije na slanem papirju iz k.k. Dvorne in državne tiskarne. V 19. stoletju se je pojavil piktorializem, kar pomeni, da je treba fotografijo kot obliko umetnosti izenačiti z slikarstvom. Portretno fotografijo so reformirali, tako, da je bilo potrebno predstaviti tudi karakter fotografirane osebe. Na Dunaju je veliko žensk imelo fotografske ateljeje, kjer so nastala dela z avantgardističnimi elementi.
Za slikarje so izdelali mnogo aktnih fotografij, tako jim ni bilo več treba najeti modele, ki so bili dragi. V medvojnem času se je fotografija gibala med piktorealistično dediščino in družbenim potrtretom zastopnikov avantgarde kot je na primer Helmar Lerski.

Zanimive so fotografije, ki fiksirajo trenutek, realnost. Tu  so dela Henri Cartier Bressona, fotografije pripovedovalne narave so zastopane z Williamom Egglestonom, Stephen Shore, Saul Leiter ali avstrijcem Alfredom Seilandom. Večina fotografij tudi iz novejšega časa je črno-bela, barvna fotografija ni veljala kot umetniška, uporabljena je bila za reklamo. Kljub temu pa je tu tudi nekaj New Color Photography.

Walker Evans:Hišice rudarjev v Alabama Coal Area Company pri Montgomery, 1936
Albertina, Wien, (c) Walker Evans Archive, The Metropolitan Museum of Art

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Donauturm/Stolp ob Donavi#Wien

Ringstrasse/Prstan, Mestna hiša #Dunaj

Stephansdom/Stolnica sv.Štefana/#Wien