Wagner Hoffmann Loos#Wien

HOFMOBILIENDEPOT  
MÖBEL MUSEUM WIEN/
Muzej pohištva na Dunaju
Andreasgasse 7, 1070 Wien
www.hofmobiliendepot.at


WAGNER HOFFMANN LOOS

IN MODERNIZEM V OBLIKOVANJU POHIŠTVA
UMETNIKI. NAROČNIKI, IZVAJALCI

razstava od 21.marca do 7. oktobra 2018

odprto od torka do nedelje od 10. do 18.ure in
1.1., 2.4., 21.5., 24.12. in 31.12. 2018

Iskanje novega stila: dva različna stola (učenci Josefa Hoffmanna) in  poštni nabiralnik vile Bahr (J.M. Olbricht, arhitekt Secesije) okrog  leta 1900. Foto M.Majcen
Otto Wagner: Osnutek za preprogo v ženski sobi njegove žene
Foto: M. Majcen
Josef Hoffmann:Jedilnica za proizvajalca usnja G. Pollaka (1901)
Foto:M.Majcen
Adolf Loos: Gosposka soba iz stanovanja Georga Roya 1901/1904
Foto: M.Majcen


Hofmobilendepot je edinstven muzej te vrste na svetu!

Prvotno je eno  bilo to skladišče pohištva Habsburžanov. Danes prestavlja  s približno 165.000 objekti eno največjih zbirk pohištva na svetu. Vidimo lahko kulturo pohištva iz 3 stoletij. Predstavitev cesarskega pohištva je iz različnih stilov kot so bidermajer, historizem in dunajski modernizem pa do modernega pohištva. Poleg stalne razstave so na sporedu še posebne razstave iz arhitekture, designa, izdelave pohištva in o znanih osebnostih iz habsburške dinastije.

Ena takih razstav bo odprta danes zvečer. 
Ob 100.-letnici smrti Gustava Klimta, Egona Schieleja, Otta Wagnerja in Kolomana Moserja se fokus  razstav  v dunajskih muzejih osredotoča na modernizem. Muzej pohištva na Dunaju posveča to razstavo nekaterim največjim arhitektom in oblikovalcev iz te dobe Ottu Wagnerju, Josefu Hoffmannu in Adolfu Loosu. Dunajski modernizem iz časa okrog leta 1900 je bil pravi laboratorij za iskanje novih sodobnih oblik, katerih  kreativne impulze je čutiti še do danes.

Kot arhitekti in oblikovalci za notranjo opremo pokažejo in razložijo njihove poglede s celotnimi opremami za stanovanja (glej gosposko sobo Adolfa Loosa zgoraj). Opremljali so si lastna stanovanja ali vile, imeli pa so tudi zelo prominentne  naročnike, bogate trgovce, intelektualce kot na primer znano novinarko in umetnostno kritičarko Berto Zuckerkandl. Josef Hoffmann ji je zasnoval moderno jedilnico, ki jo lahko vidimo na razstavi. Izposojena je iz Švice. Žensko sobo, sestoječo iz sedeža in pisalne mize in s posebno preprogo (izdelano v tekstilni firmi Backhausen) je za svojo ženo projektiral Otto Wagner. Spalnico za Marie Turnovsko, sestro pisatelja Karla Krausa, je zasnoval Adolf Loos.

Novi design za pohištvo ni nastal samo zaradi pomembnih vplivov znanih osebnosti iz arhitekture (Otto Wagner), to je bil kreativni proces med arhitektom, naročnikom z njegovimi željami in potrebami ter izvajalcem pohištva. Razstava predstavlja tako tudi naročnike in znane izdelovalce pohištva.

Otto Wagner (1841-1918), arhitekt in profesor za gradbeno umetnost, je sam zasnoval tudi pohištvo za svoje gradbene objekte (vile, stanovanjske hiše). Njegovi osnutki pohištva so bili narejeni kot skupno umetniško delo, skladajočo se z arhitekturo zgradbe. Za njegovo glavno delo - Poštno hranilnico (1904/06) lahko vidimo stole z zvitim lesom, pohištvo iz njegove prve vile v Hüttelbergerstraße (1899), pohištvo iz spalnice in jedilnice v Köstlergasse in že omenjeno žensko sobo njegove žene.

Josef Hoffmann (1870-1956) učenec Otta Wagnerja, profesor na Umetni obrtni šoli (Kunstgewerbeschule), ustanovni član dunajske Secesije in ustanovni član Dunajske delavnice (Wiener Werkstätte),bil
je strasten arhitekt za notranje oblikovanje in in oblikovalec pohištva.
V svoji karieri je doživel več sprememb stilov. Zastopan je z že omenjeno jedilnico za Berto Zuckerkandl, z opremo za poslovni prostor 
državne tiskarne (1907) in z jedilnico proizvajalca usnja G. Pollaka (1901).

Adolf Loos (1870-1933) je bil arhitekt in kulturni kritik. Zanj je bilo notranje opremljanje življenska tema. Veliko je potoval po Angliji in Ameriki. Razvil je predstave o opremljanju, kjer so bile individualne potrebe stanovalcev središčna tema. Znan je po zgradbi na Micheler-trgu in po Cafe Museum. Gradil je številne stanovanjske hiše v Avstriji in na Češkem, urejal poslovne prostore in kavarne. Na razstavi vidimo opreme za stanovanja na Dunaju za trgovca E. Stösslerja (1899), že omenjeno spalnico M. Turnowsky (1901/02) in gosposko sobo po vzorih iz Amerike (1901/04) za stanovanje Georga Roya.

Producenti/izvajalci: v letu 1900 je bila to Dunajska delavnica, Friedrich Otto Schmidt delavnica ali tudi Portois & Fix, prozvajalci zvitega lesa kot so bili Bratje Thonet in J.&J. Kohn. Pohištveno blago je prišlo od že omenjene firme Backhausen (obstoji še danes).

Bistveni deli razstave izvirajo iz lastne pohištvene zbirke. Pomembna izposoja je prišla iz Victoria & Albert Museum iz Londona, iz Musee d'Orsay iz Pariza in iz dunajskega MAK muzeja (naslednika Kunstgewerbeschule). Do sedaj neznani objekti so izposojeni iz privatnih zbirk v Avstriji in iz tujine.

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Donauturm/Stolp ob Donavi#Wien

Ringstrasse/Prstan, Mestna hiša #Dunaj

Stephansdom/Stolnica sv.Štefana/#Wien